El 22 de desembre de 2015, l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides va acordar que l’11 de febrer se celebrara el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, amb l’objectiu de donar caliu a les futures vocacions que han de nàixer durant els primers anys escolars.

I és que, segons les dades de la Unesco, només el 35 % dels estudiants de carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) són dones, un problema que va més enllà de la paritat i la igualtat ja que, amb la digitalització, el 50 % de les professions en 2025 seran d’este sector i, a més, acostumen a ser les millors remunerades. Així, l’escletxa en la formació acaba provocant també una en l’àmbit laboral i socioeconòmic.

Però no només en les universitats, en la Formació Professional també hi ha diferències de gènere, ja que les dones només són l’11,4 % en els cicles STEM: un de cada deu alumnes. Segons l’observatori de l’FP de la Fundació Bankia, la presència femenina és especialment escassa en Instal·lació i Manteniment, Transport i Manteniment de Vehicles i Electricitat i electrònica. Però, el mateix observatori destaca un fet important: tot i ser minoria, elles tenen aptituds i capacitats per a formar-se en STEM, en moltes ocasions amb millors resultats que els seus companys, com també es veu a les universitats.

Amb este context i entre les moltes iniciatives al voltant de la commemoració de demà, enguany, la Conselleria d’Innovació ha preparat una campanya amb diversos vídeos en què xiquetes i científiques prenen la paraula. Per a la consellera, Carolina Pascual, es tracta d’una data «que ens recorda que les dones i les xiquetes exercixen un paper fonamental en les comunitats de ciència i tecnologia i que la seua participació ha d’enfortir-se». «No ens podem permetre quedar-nos fora d’este progrés i hem de contribuir al lideratge d’estos canvis», apunta la consellera, qui afegix que les investigadores i tecnòlogues han de tindre «la visibilitat que mereixen i ser un referent d’homes i dones».

M. Lorenzo Expociència

La base de la vocació

Coordinat les direccions generals de Lluita contra la Bretxa Digital i la d’Universitats, a través de la iniciativa Moviment STEM, s’ha preguntat a xiquetes, joves i referents per la seua vocació científica, per què volen dedicar-se a estes àrees i quins referents tenen; qüestions que han respost en un vídeo.

Tant les científiques com les joves que volen ser-ho coincidixen en què la base de la seua vocació és la curiositat pel món que les envolta i la possibilitat que els oferix la ciència per a entendre’l; una realitat que, a més, volen millorar amb invents, investigacions... A més, totes destaquen igualment el paper que han exercit les seues professores, tant a l’escola com a la universitat, per al seu aprenentatge però també per a animar-les en les seues vocacions.

Júlia Izquierdo i Glòria Moncholí, de 3r d’ESO expliquen que no sols les motiva «una dona en concret, sinó col·lectius com metgesses, astronautes, físiques…. I també les dones de la nostra família, que formen part de la nostra vida i que ens ensenyen moltes coses». Nuria Gómez, de 4t d’ESO i altra de les protagonistes dels vídeos, destaca que Hedy Lamarr «va ser una actriu i també una gran inventora, però no la van tindre en compte perquè era dona». «A nivell més pròxim, la meua mare, és professora de Matemàtiques i Tecnologia i sempre he admirat tot el que fa», diu.

Estudiants expliquen invents a altres alumnes enun Experimenta passat. M.Lorenzo

Per la seua part, Belén Franch i Verónica Nieves, dues de les científiques participants, consideren que és fonamental, a més de l'acció en l'ensenyament, visibilitzar a les científiques i tecnòlogues perquè les xiquetes i joves tinguen referents. Per a Franch, actual investigadora GenT i excientífica de la Nasa, «cal deixar arrere el clixé que la ciència és una activitat masculina»; i Nieves, especialista en Oceanografia Física, creu que «els bons educadors i mentors» són aquells que «ajuden a trobar el camí i a superar els obstacles».

En la campanya també participen l’astrofísica Elena Dénia, l’estudiant universitària Mariola Navarro i les alumnes Lucía Barceló (IES Sixto Marco d’Elx), Amanda Oleaque, Liliana Ramon, Aina Cucarella, Tania Muñoz, Alma Fajardo i Mara Blanco (Escola La Comarcal).