La professora de Florida Universitària Sandra Molines impartix el mòdul 1 i 2 del curs «Coeduca. Reico: Guia de Patis Coeducatius. Implementació i recursos», del Cefire, que comença demà, 11 de febrer, a través de Webex. Es tracta d’un curs que va lligat a la Guia de patis coeducatius, que està al portal Reico, i que la professorava fer per a la Conselleria d’Educació. Precisament, des d’este departament es va promoure una formació per explicar als col·lectius docents la guia, potenciar-la, posar en comú el que es fa a altres centres i compartir experiències.

La Conselleria d’Educació ha impulsat la «Guia de patis coeducatius» de Sandra Molines per a ajudar als equips docents i a les comunitats educatives d’escoles i instituts a transformar els patis en espais coeducatius que promoguen relacions igualitàries i inclusives.

El document és d’accés lliure i es pot descarregar en el REICO, el repositori de recursos per la igualtat i la convivència, de la web d’Inclusió Educativa on, amés del text, hi ha una càpsula de vídeo en què l’autora de la guia, que és doctora en Psicologia i professora universitària, detalla les principals claus de la seua proposta. Cal recordar que Molines és una de les veus expertes en l’àmbit de la coeducació en la Comunitat Valenciana. La seua tesi «La coeducació en un centre educatiu: anàlisi del pati escolar» va donar lloc al documental «Patis vius, patis coeducatius», impulsat per l’Associació per la Coeducació a la qual pertany la professora de Florida Universitària.

Orientació per als centres

La «Guia de patis coeducatius» orienta als equips docents en l’ús dels patis escolars com a espais de socialització i els dóna pautes per a la realització d’un diagnòstic de la situació de partida, així com recomanacions que cal tindre en compte a l’hora de dissenyar un pati coeducatiu. A més, també inclou exemples de bones pràctiques en la transformació dels espais desenvolupades per 22 centres del sistema educatiu valencià. D’altra banda, anima també al fet que les iniciatives per a redissenyar els patis tinguen en compte a tota la comunitat educativa. La remodelació del pati és un procés que estan enfrontat molts centres els últimos cursos.