Científics com l'oncòleg Mariano Barbacid, el valencià Luis Enjuanes i la madrilenya Margarita del Val, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), o els alacantins Francis Mojica i María Blasco, directora de el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), han sigut «apadrinats» en una original i engrescadora iniciativa del Col·legi Imperial Sant Vicent Ferrer.

El centre ha desenvolupat el projecte «Adopta a un científic» per a divulgar la importància de la ciència gràcies al qual l’alumnat ha pogut contactar amb investigadores i investigadors de primer nivell, que estan molt més a prop del que pot semblar.

Vicente Revert, amb una alumna, a classe. avan

En el projecte, desenvolupat per estudiantat de Biologia de 4t d’ESO del centre concertat de San Antonio de Benagéber, l’alumnat havia de localitzar i contactar per correu electrònic amb una selecció de científics espanyols, com explica Vicente Revert, director pedagògic del col·legi i professor de Biologia.

Així, cada alumne va triar a un científic o científica «amb el compromís personal de complir tres objectius: donar suport a la ciència perquè és necessària una major inversió; conéixer a eixe científic i divulgar la seua labor entre els companys; i, finalment, fer una tasca de divulgació general de la Ciència, en xarxes socials o amb cartells en el col·legi».

Amb l'ajuda del seu professor, els estudiants van buscar els centres de treball dels científics i van contactar amb ells a través del correu electrònic. En els e-mails «es presentaven i els comunicaven que havien sigut ‘adoptats’ i que això comportava un compromís de l'alumne de divulgació i suport a la ciència», precisa Vicent Revert.

Estudiiants treballant al laboratori. avan

«Sembla que els científics estan en els núvols o en la NASA però a Espanya tenim molts i moltes de renom internacional que ara, a causa de la pandèmia, veiem diàriament en els mitjans de comunicació, i gràcies a este projecte els alumnes han comprovat que són accessibles i estan disponibles per a ells», destaca el docent.

I és que, la gran sorpresa fou, com expliquen des del centre, que la majoria de científics «han contestat agraint formar part del projecte, sorpresos pel fet de ser coneguts per adolescents, i han mostrat interés per conéixer el Col·legi Imperial més endavant quan la pandèmia ho permeta».

Per als estudiants i per al professor «ha sigut emocionant veure la resposta de Luis Enjuanes i Isabel Sola, viròlegs que estan desenvolupant una vacuna contra la covid-19 en l'actualitat i que han sigut molt afectuosos i han animat als alumnes a continuar estudiant per a, en el futur, seguir els seus passos en el laboratori».

També va arribar el missatge i la felicitació del microbiòleg alacantí Francis Mojica, investit recentment Doctor Honoris causa per la Universitat Complutense de Madrid, descobridor de la seqüenciació Crispr, una tecnologia que en 2020 va rebre el Premi Nobel de Química.

Per la seua banda, Margarita del Val, viròloga i immunòloga del CSIC, «va proposar als alumnes que es plantejaren quines restriccions podrien aplicar-se per a evitar el contagi de la covid-19 i va enviar vídeos per a veure a l'aula de xarrades que havia impartit. El genetista català Lluís Montoliu, també investigador del CSIC i gran divulgador científic, «ha compartit amb els estudiants vídeos didàctics», comenta el director. Igualment, l'oncòleg Mariano Barbacid, que va treballar als Estats Units i ara es troba a Madrid investigant sobre el càncer, també va contestar, «el que m'emociona fins a mi perquè és tot un referent científic per a qualsevol professor de Biologia», reconeix.

De la mateixa manera, el projecte «buscava accentuar la importància de les dones en la ciència, posar-les en valor i impulsar l'esperit científic entre les alumnes amb referents pròxims, d'ací la rellevància de la resposta obtinguda per part d'investigadores com la biòloga molecular María Blasco, Del Val i Isabel Sola».

Amb tot, «d'una situació dramàtica com la que estem vivint amb la pandèmia, gràcies a este projecte tant els científics com els alumnes i el professorat hem comprovat que es pot ser famós d'una altra manera, en este cas, amb el treball en el laboratori i temes que interessen als adolescents».

Futures vocacions

Vicente Revert explica a Levante-EMV que en la tornada de classes per al nou curs i després del confinament, l’alumnat va mostrar certa «fatiga pandèmica» però era necessari, a classe de Biologia, explicar què era la covid-19 i, sobretot, fomentar «l’educació per a la salut, per a protegir-se i cuidar-se en estos temps». «Ja portem una línia de promocionar molt, sobretot a les científiques, i hem parlat a classe d’antivirals, vacunes, de l’ARN, que ells entenen a la perfecció… Ara volíem que l’alumnat tinguera un compromís més personal amb la ciència, per això se’ns va ocórrer ‘apadrinar un científic’», recorda. «Metges i biòlegs sí, però ningú diu a classe que vol ser científic, investigar en un laboratori… volia que comencen a vore què els agradaria ser... Veia difícil que contestaren, perquè estan en plena faena, però els científics ho van fer!», relata Revert. «Hem vist que estan ahí i, a més, són molt propers. Margarita del Val, per exemple, els va preguntar què els semblaven i com portaven les restriccions… i li vam contestar, clar». «Ara crec que algun estudiant ‘caurà’ i voldrà fer un Batxillerat científic i després biologia molecular», reconeix el docent.

I així és. L’exemple és l’alumna Nadia Villena, que afirma que des de sempre li ha interessat la ciència i açò l’ha animada encara més per a seguir els seus estudis per este camí. «Ha sigut una oportunitat molt bona per a donar el nostre suport als científics, que no estan tan valorats com en altres països. Jo vaig contactar amb Francis Mojica i va ser molt emocionant poder parlar amb ell, perquè és un referent, malgrat que no solem donar-los la importància que mereixen», considera la jove.

Per la seua part, el seu company Mario Gimeno coincidix en què també va ser molt emocionant, en el seu cas, parlar amb Mariano Barbacid. «És una eminència i m’ha agradat investigar sobre ell... hem reconegut el seu treball, que està infravalorat malgrat que tenim grans científics», defensa. «El millor és que ens va respondre, va llegir el nostre missatge i sap que els joves estem amb ell», explica l’adolescent.

Ara, al centre esperen que passe la pandèmia perquè els científics complisquen la seua paraula visiten les aules i, així, poder parlar de nou, però cara a cara.