La gran història de la xicoteta fotja banyuda

Cada exemplar de fotja banyuda (Fulica cristata), una espècie en perill d’extinció, té un gran valor. Per això la satisfacció de l’àrea d’Ocells i Rèptils de l’Oceanogràfic en haver pogut tirar avant un pollet, primer amb la seua incubació i després amb un minuciós programa d’alimentació, cura i protecció constant durant setmanes. És el quart exemplar que naix de la parella que va arribar al llac viu en 2019, cedida per la granja del Saler. L’any passat van créixer tres pollastres que ara es desenvolupen robustos i en llibertat en l’Oceanogràfic.

La posta d’ous d’enguany va ser al gener, però per les condicions climatològiques dures i una situació del niu poc adequada per a la supervivència, es va decidir intentar tirar avant i a mà la niuada, la qual cosa requeria de la implicació i dedicació del personal, sempre amb la guia i autorització del Centre de Recuperació de Fauna de la Generalitat. L’ou es va portar a una de les incubadores i, finalment, el 20 de gener va fer eclosió.

Durant els primers set dies l’atenció va ser de 24 hores; una fase curta, però intensa de cures i d’alimentació especial i administrada meticulosament (en periodes d’entre 40 minuts a dues hores i mitja), imitant el comportament dels pares. Com és un ràl·lid, té el reflex de picotejar, però al principi se li va subministrar cogombre ratllat, insectes o cucs, a més de pinsos d’iniciació, amb unes pinces. A més, calia exercitar-lo amb banys per al creixement múscul i os. Ara, la xicoteta fotja, que creix a bon ritme, es troba a l’Aviari amb calor i llum ultraviolada, i els seus cuidadors la trauen cada dia al sol. En un mes tindrà la grandària d’un adult.