Marine Stewardship Council (MSC), organització internacional sense ànim de lucre que porta més de 20 anys treballant per a fer que la pesca siga una activitat sostenible per al medi ambient i els sectors que depenen d’ella, ha presentat «Mars per a sempre» junt amb més de 50 entitats, entre les quals es troba l’Oceanogràfic de València, que s’han unit a esta iniciativa, per a promoure la pràctica de la pesca sostenible certificada i el consum de productes obtinguts mitjançant tècniques respectuoses amb la preservació dels ecosistemes marítims.

A nivell global, el problema de la sobrepesca no ha deixat de créixer des de la dècada de 1970 i, d’acord amb l’informe Sofía de la FAO publicat al maig de 2020, el 34 % de les poblacions de peixos es troba en un estat biològicament insostenible. A més, el consum de peix per persona ha passat de 9 kg en 1960 a 20 kg en 2017, sent una proteïna essencial per a 3.000 milions de persones, la demanda de le qual no ha parat de créixer en el món. Açò, sumat a les grans transformacions provocades pel canvi climàtic, genera una enorme pressió sobre els recursos.

De la mateixa manera, segons les últimes dades de l’estudi de GlobeScan per a MSC publicat al maig de 2020, la salut dels oceans i la sobreexplotació de la pesca se situen entre els problemes mediambientals que més preocupen els espanyols, fins a tal punt que el 54 % dels enquestat afirma haver canviat els seus hàbits de consum de peix dels oceans. Així mateix, el 79% dels enquestats van respondre que és necessari que les marques i supermercats verifiquen de manera independent els seus reclams de sostenibilitat, i el 83 % estava disposat a realitzar accions en el futur per a protegir el peix en els oceans.

Enfront d’esta situació, el programa de MSC establix uns estàndards que permeten a les empreses avaluar i certificar la sostenibilitat de les seues operacions, així com identificar correctament els productes en el seu embalatge o etiquetatge amb el Segell Blau de MSC. La presència d’este segell en els productes assegura el respecte a l’estat de les poblacions, la gestió pesquera eficaç, la reducció de l’impacte sobre els ecosistemes marítims i la traçabilitat fins a un origen sostenible.

72.000 tones certificades

El programa MSC creix ràpidament a Espanya. En total, el volum de peix ja certificat per MSC ascendix a 72.222 tones, comptant així amb 394 vaixells pertanyents a la flota espanyola o vinculats a empreses espanyoles que operen sota l’estàndard de sostenibilitat de MSC. Un total de 380 productes es van comercialitzar a Espanya amb el Segell Blau de MSC en l’exercici 2019-20, un augment del 22% respecte a l’any anterior. Així, el volum consumit amb el segell MSC a Espanya es xifra entorn de les 16.000 tones, amb un 50 % d’increment respecte a l’any anterior. A més, 273 empreses compten amb l’Estàndard de Cadena de Custòdia, la qual cosa suposa un increment del 30 % i 63 empreses noves en l’últim any.

Així, per a conjuminar esforços per la defensa de les mars i continuar impulsant la pesca sostenible a Espanya, la Setmana «Mars per sempre» ha aconseguit sumar a mig centenar d’empreses i entitats de diversos sectors, en un esforç conjunt per accelerar l’adopció de la pesca sostenible en el món i la consecució dels ODS.

Esta iniciativa es promou també en col·laboració amb 21 ambaixadors de MSC, units en l’objectiu den una xarxa col·laborativa per divulgar la pesca sostenible. Els consumidors poden sumar-se al moviment #MaresParaSiempre i comprar peix amb el segell.