L’IES Hort de Feliu d’Alginet té alguns dels seus espais docents decorats, amb l’objectiu de crear un entorn motivador per a fomentar l’aprenentatge de l’alumnat. Això és un fet gràcies a la tasca d’Ana Pons, professora de Dibuix del departament d’Arts Plàstiques de l’institut públic, que apunta que diversos estudis mostren com millorar els espais pedagògics comporta un benefici pedagògic.

Seguint la metodologia de l’art thinking, ja van crear un «laboratori d’idees artístiques», capgirant per complet l’aula de dibuix i, abans del confinament, també van canviar l’aparença d’una sala que no tenia un ús definit al centre i ara és un espai per a l’alumnat.

Segons explica la docent, amb este segon projecte van fer als murs un exercici de geometria inspirat en el treball de Manuel Barbadillo (Cazalla de la Sierra, 1929-Málaga, 2003, d’art geomètric abstracte. Així, van dissenyar uns mòduls i van convertir l’espai «en un molt més habitable».

«Necessitem espais diferents, perquè estem en un altre segle. Jo no empre els recursos habituals, com la làmina, entenc la paret com si fora el paper», explica Pons.

Així, poden canviar-se espais «vells i obsolets, amb els quals alumnes i professors no ens identifiquem» per altres «atractius, amb molts estímuls visuals i treballant la reflexió i crítica en l’alumnat», assegura.

«És un repte, perquè moltes vegades hi ha dificultats, com problemes de finançament, però es desperta l’interés artístic de l’alumnat», assenyala. A més, quan són els joves els que fan les coses, «s’identifiquen amb elles i els és il·lusionant», afegix.

A les seues classes, la docents explica que aposta per artistes contemporanis, com és el cas de Barbadillo.