No, calladitos no estamos más guapos. Així ho expressa al seu poema Miguel Gane i així ens sentim —amb eixa força, eixes ganes d’alçar la nostra veu—a l’IES Juan de Garay. És per això que hem tornat amb gran ímpetu i il·lusió a publicar en el nostre periòdic, el qual ja comptava amb edicions anteriores molt abans que generacions, com ara la meua, estudiara en el centre.

En aquest remake la intenció és transmetre la informació latent tant d’allò que s’esdevé al nostre institut com dels fets que considerem de major interés cultural, informatiu i vivencial del nostre barri i d’aquells adjacents. D’aquesta manera ens agradaria beneficiar el flux d’interacció i connexió entre totes les persones properes a nosaltres, mentre que ,alhora, ens ajuda a comprendre la realitat del nostre voltant, a donar-li un sentit. Així, en aquest espai que hem creat, només hi trobem avantatges: és totalment gratuït i massiu —ja que es nodreix de les aportacions dels xicotets negocis locals, que disposen d‘un espai on publicitar-se dins del periòdic—; a més, és semestral i compta amb una web que es va actualizant periòdicament per tal de donar una major visibilitat.

El periòdic també ens ha obert moltes branques d’aprenentatge que d’una altra manera no hauríem pogut assolir, com l’artística —per exemple, amb la implementació de vinyetes—. També està ajudant a treballar i fomentar les nostres habilitats de cooperació i treball en equip, fet que acaba sent oblidat però que en el dia a dia és primordial. De la mateixa manera permet mostrar el treball d’alumnes de tota índole, amb inquietuds, competències i motivacions molt diferents; de qualsevol persona que tinga alguna cosa que dir al món. Ens permet parlar de temes del nostre interés personal i compartit; açò és precisamente el que fa interessant al nostre periòdic: com totes aquestes visions coexisteixen sense perjudicar-se entre si gràcies a la veu del professorat, que ens orienten i ens ajuden a trobar la nostra pròpia veu.

Aquest projecte, tanmateix, no és l’únic amb què comptem des del Juan de Garay per tal d’expressar-nos, explorar i formar el nostre cau en el món. Des dels seus inicis l’institut ha apostat per brindar-nos experiències tan útils com interessants: tots els anys, per exemple, podem viatjar d’ intercanvi a diversos instituts d’Europa per embriagar-nos de les diferents cultures i crear-hi vincles amb persones de tot el món. En els intercanvis vivim durant una setmana amb famílies natives, tot enriquint-nos d’altre formes de vida i visitant llocs fascinants. A més, hem pogut gaudir d’altres altres iniciatives com ara la de Compartim Talents, un programa que buscava estimular i donar suport a capacitats que solen deixar-se oblidades en l’àmbit acadèmic mitjançant tallers impartits per professionals de les distintes matèries —que anaven des del Big Data fins a improvisacions de rap—.

I ja saben: «Extra! Extra! Read all about it!» com bé diu la meravellosa cançó Good News, de la gran Aretha Franklin. El nostre periòdic està disponible tant en físic com en digital (ja que compta amb una pàgina web, eljuande.com; una compte de Twitter @juandenews, un d'Instagram: @juandenoticies, i altre a Facebook juande.noticies, amb la qual cosa és súper accessible. I és que ja ho deia Nietzsche: «Aquell que té un perquè per a viure pot enfrontar-se a tots els com»; nosaltres hem trobat aquell ‘com’ i esperem que qualsevol que s’ aventure a conéixer-lo , en gaudisca tant com esperem.