Nombrosos estudis han conclòs que practicar la gratitud porta nombrosos beneficis com la millora de la salut, major benestar emocional, una son més reparadora, increment de l'autoestima i més fortalesa mental. Amb estos encoratjadors resultats es van proposar al Col·legi Marni de València el repte de treballar el valor de la gratitud a les aules i apropar estos beneficis a tota la comunitat educativa.

Des del centre concertat detallen que, a més, en el context actual de pandèmia i confinament és més necessari que l’alumnat tinga molt present tots els motius pels quals poden sentir-se agraïts i la importància de centrar-se en els aspectes que poden gaudir, no només en les notícies negatives i allò que no és possible. «La salut emocional dels nostres alumnes és un aspecte determinant a l'hora d'enfrontar-nos a este curs. És impossible abordar els continguts de qualsevol assignatura, si abans no treballem la cohesió del grup, el benestar emocional dels alumnes i la seua motivació cap a l'aprenentatge, potenciant un ambient de confiança, tranquil·litat i expectatives positives a l'aula», expliquen les professores de Secundària Mercedes Ríos —l’especialista de Plàstica i orientadora del centre— i Asunción Cornelles, docent d’Anglés.

«Com a professores, sempre ens ha entusiasmat el tema de les emocions a l'aula i hem vist l'oportunitat de col·laborar conjuntament en un projecte interdisciplinari (d’Aprenentatge Basat en Servei) en 2n d’ESO», apunten. En concret, les docents han possat en marxa «Cadena de gratitud»: en Anglés l’alumnat treballa conceptes com ara què és la gratitud per a ells, els motius pels quals se senten agraïts, cap a qui els tenen i de quina forma poden millorar eixa virtut en tots els àmbits, des de la família, passant pel col·legi i les amigues i amics. Així mateix, els adolescents es comprometen a realitzar «actes de bondat», que cada setmana comenten en classe, amb la resta de copanys, en un projecte en el qual també han implicat les seues famílies, aconseguint un compromís de tots.

A més, a la classe de Plàstica també es materialitza este treball de l’assignatura d’Anglés, ja que es dóna forma a l'agraïment. Per exemple, han realitzat un cor de massa emmotllable on escriuen en el dors; i també han fet una targeta resumint en una frase què és el que agraïxen en les seues vides i tot allò positiu que els envolta, en un treball d’anàlisi, tant personal com de l’entorn.

A més, «dins del nostre programa hem volgut incloure també a les famílies, com a part fonamental en la formació dels nostres alumnes, i han participat emplenant un cor que, prèviament els hem facilitat via e-mail, expressant per escrit els detalls pels quals s'han sentit agraïts també», apunten les professores.

Però l’impacte d’este treball de classe no es queda només en esta comunitat educativa. Ambdós objectes que han creat, tal i com expliquen les docents, es guarden en una bossa confeccionada pels xiquets i les seues famílies i s'envia a alumnes d’altres col·legis: més propers, com un centre d’Alfafar i més llunyans, com centres de Mèxic, Colòmbia, Perú i el Salvador. Així, estos obsequis també desperten la consciència de l'agraïment d’altres alumnes, més enllà del Marni. És, d’esta manera, com s’ha creat la «Cadena de Gratitud» a nivell mundial. I és que, cada col·legi que rep els obsequis, al seu torn, es compromet a seguir amb la cadena incloent una altra escola en el repte, que farà el mateix.

Millora de l’autoestima

Els efectes positius en l'autoestima dels xiquets i les xiquetes que formen part de la iniciativa són notables. En classe d'Anglés s'han llegit els missatges de les famílies, posant l'accent, per part de la professora, en com s'han sentit i identificat les emocions que han experimentat llegint els punts bons que els seus pares i mares els han dedicat.

A més, tenint en compte tots els conceptes que s’havien vist prèviament, les professores van proposar a l’alumnat crear un conte amb el valor de la gratitud com a protagonista, que altres estudiants han il·lustrat i que ja s'ha traduït a l'anglés, valencià i francés. A més, aprofita a altres cursos i el conte l'han llegit a la resta de grups de Primària, dins del Pla de Foment de la Lectura del centre, una doble manera de treballar la comprensió lectora i potenciar els valors a nivell de centre.

Igualment els col·legials han participat en la ràdio del Col·legi Marni per a explicar este bonic projecte i donar la seua opinió sobre com incloure l'agraïment cada dia i reflexionar sobre esta qüestió ha transformat i millorat les seues vides en la difícil situació actual.

Les professores recorden que, com diu Martin Seligman, defensor de la psicologia positiva, una persona agraïda és «una persona més feliç i nosaltres estem molt contentes d'haver contribuït al fet que els nostres alumnes siguen una miqueta més agraïts i feliços que quan els vam conéixer».