L’Oceanográfic de València s’enorgullix de sumar-se a la Coalició Mundial #UnitedforBiodiversity, com unexemple més de la trajectòria coherent de l’aquari i la seua Fundació per a la conservació, difusió i recerca sobre el medi marí.

Llançada pel Comissari de Medi Ambient de la Unió Europea, Virginijus Sinkevicius, la coalició ha fet una crida a tots els parcs nacionals, aquaris, centres de recerca, jardins botànics, zoològics, museus d’història natural i ciència de tot el món perquè s’unisquen a les seues forces i donen la veu en la naturalesa. «Estem en una emergència, ja que la Ciència ens advertix d’un milió d’espècies en risc d’extinció», afirma.

Així, l’Oceanogràfic se subscriu a esta promesa comuna ja que la seua tasca motra «la diversitat de la vida en la terra». «Els nostres programes ajuden a conservar animals i plantes en perill d’extinció. Els nostres programes d’educació subratllen la importància de la naturalesa per a la nostra existència», afirma Eduardo Nogués, director general.

Com a signataris, l’Oceanogràfic dóna suport a la iniciativa de la Comissió Europea d’abordar una acció mundial decisiva per a detindre la pèrdua de biodiversitat i, per tant, «demanem a tots els governs nacionals, regionals i locals que prenguen mesures urgents», així com «a tots els líders empresarials perquè reconeguen la seua dependència i impacte en la naturalesa i es comprometen amb la sostenibilitat», assenyala Nogués. De la mateixa manera, este compromís porta a demanar als visitants de l’aquari que aixequen la veu per la naturalesa.

Esta coalició mundial arriba en un moment crucial abans de la reunió de la Cop15 del Conveni sobre la Diversitat Biològica que se celebrarà en 2021 a la Xina i on els governs de tot el món treballaran junts per a acordar un nou i ambiciós marc mundial de biodiversitat, tan necessari com l’Acord de París sobre la urgència climàtica.

«Com la naturalesa ens necessita com mai abans, animem a tots els nostres socis a Espanya i més enllà a unir-se al moviment», afegix.

Acció i compromís

L’Oceanográfic té un compromís adicional en la seua línia per a promoure la consciència de la societat sobre la necessitat d’afrontar, dins dels seus mitjans d’acció de cadascú, els greus problemes als quals s’enfronta el planeta i l’amenaça constant que representa la biodiversitat.

La Fundació Oceanográfic i l’aquari treballen per a conservar diverses espècies i ecosistemes indígenes en múltiples regions del planeta, amb projectes d’alt valor per a la biodiversitat i per a ampliar el coneixement de les seues espècies i hàbitats a través de recerques aplicades que milloren els ecosistemes, principalment marins, tractant de conèixer i reduir les seves principals amenaces.

Per exemple, contribuïx a la conservació de la flora i fauna autòctona a través de múltiples línies de treball de conservació en col·laboració amb el Ministeri d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Emergència Climàtica i ocasionalment amb el Ministeri de Transició Ecològica.

També desenvolupa el projecte Llac Viu amb el qual contribuïx a la biodiversitat local en col·laboració amb la Conselleria d’Agricultura, que poden observar els ciutadans quan visiten l’aquari.

A més, l’Oceanogràfic també contribuïx a l’estudi i conservació d’espècies marines i ecosistemes al Mediterrani i altres àrees del planeta, des d’ambients polars fins a tropicals; i educa en valors ambientals i en el coneixement directe i estret dels animals i la naturalesa, a través dels quals s’aprén sobre sostenibilitat i respecte pel planeta.

Altres accions es desenvolupen en el camp per a la neteja de les mars i platges, sensibilitzant sobre la necessitat de la seua atenció i protecció; l’ús responsable dels recursos; així com les principals amenaces per a la biodiversitat.

L’Ocenogràfic també realitza i promou la recerca en animals com amfibis, tortugues o cetacis gràcies a la proximitat i accessibilitat que permeten les seues instal·lacions, els recursos que oferix l’aquari i la col·laboració voluntària dels nostres animals, accedint a un coneixement que d’una altra manera manerano podria obtenir-se.

De fet, l’Oceanográfic de València —amb els seus aquaris, tancs d’aigua i zones exteriores— és un repositori de centenars d’espècies i per això contribuïx a la seua supervivència i així assegura i valora la biodiversitat del planeta.