Els centres educatius valencians han mostrat, una vegada més, el seu compromís amb l’educació en valors i la igualtat, i han fet gala de la coeducació que ja és una realitat a les aules de la Comunitat Valenciana. Amb motiu del passat 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, els docents han preparat un bon grapat d’activitats per conscienciar a l’alumnat sobre la importància de contribuir a una societat que no discrimine les dones. Treballs sobre dones que van destacar als seus àmbits al llarg de la història però que no han sigut reconegudes suficientment i murals amb diversos motius han ocupat el temps a les classes, tant abans del 8M com durant estos dies posteriors.

Així, la data marcada de morat als calendaris servix com una excusa més per treballar amb l’alumnat la coeducació, la igualtat i una masculinitat no tòxica i diferent a l’hegemònica.

IES Benicalap de València.

Un exemple de la tasca que pot vore’s a les aules és la que han dut a terme al CEIP Teodoro Llorente de València. Des del centre han fet arribar a este periòdic un bon grapat de fotografies sobre tot allò que ha preparat l’alumnat, amb cartolines, imatges de dones i emprant la tècnica del collage. Com expliquen des de l’escola, cada aula ha treballat especialment una o dues dones què han estat importants o han tingut un paper rellevant al llarg del temps i fins a l’actualitat, i ho han plasmat en una peça d’una obra plàstica.

A més, algunes mares van apropar amb tallers com és el dia a dia de les dones científiques al camp de la investigació; en l’àmbit artístic, han aprés sobre música, la interpretació i la composició; i en Plàstica s’han dut a terme activitats pictòriques i d’escultura sobre el tema. Tanmateix, els xiquets i les xiquetes han descobert el paper de les dones amb esportistes d’elit a través del programa «Totes Olímpiques»per videoconferència. En definitiva, un projecte col·lectiu, transversal i multinivell sobre la repercussió de la dona als diversos àmbits, expliquen.

IES Benicalap de València.

«Podem fer-ho!»

Però els referents no només estan al món real, també poden ser-ho ficticis i simbòlics, com han fet l’IES Blasco Ibáñez de Cullera i l’Escola Les Carolines de Picassent. En el primer cas, l’institut de la Ribera ha pres com a referència el mític cartell publicitari de J. Howard Miller (1943) i professorat i alumnat es van convertir en «Rosie, la rebladora» amb una gran quantitat de fotos que formen un photocall i una posada en escena que ara decora l’entrada al centre. A més, en la iniciativa també ha participat tot el personal, inclòs el d’administració, neteja i altres serveis, i han comptat amb la implicació total de la coordinadora d’Igualtat, Ana Brines.

Com expliquen Marisa Sendra i Amparo Llopis, professores del departament d’Arts plàstiques i dibuix, amb esta proposta es va parlar a classe del lema «We can do it!» («Podem fer-ho!»), que «des dels anys 80 s’ha utilitzat per promoure el feminisme». «Hem generat una reflexió i sensibilització dels estereotips que encara hui dia estan presents a la nostra societat, i que contribuïxen a les relacions desiguals entre gèneres. La lluita per la igualtat no és sols una cosa de dones», apunten.

D’altra banda, l’Escola Les Carolines de Picassent també ha dut a terme diferents activitats en cada classe i prepara un mural sobre Pippi Långstrump, personatge de l’escriptora Astrid Lindgren, que es va fer més famós en la mítica sèrie de televisió. Com destaquen des de l’escola, una família que viu al costat del centre ha cedit la paret exterior de la tanca que circumda la seua casa per a utilitzar-la de suport i fer el mural sobre ella. El dibuix, de grans dimensions porta com a lema «Jo em cuide sola» i durant esta setmana el pintaran l’alumnat d’Infantil, Primària i Secundària.

Treballs del CEIP Teodoro Llorente de València.

Per a esta comunitat educativa, la xiqueta pèl-roja, amb pigues i trenes «s’ha convertit en un exemple dins el feminisme, doncs materialitza el desig de què les xiquetes es mostren, igual que Pippi, fortes, atrevides, gens inhibides, divertides, rebels i amb actitud de repulsa front l’autoritarisme».

A més,en les Carolines han celebrat també «fòrums de sensibilització», on han parlat de quines són les dones importants en la vida de l’alumnat i també han rebut la visita de professionals qualificades que han explicat a xiquets, xiquetes i adolescents com és el seu àmbit laboral.

Tanmateix, altra de les activitats a destacar d’esta cooperativa d’ensenyament és un manifest que han fet les i els estudiants de 3r d’ESO, en què han reflexionat sobre la igualtat entre els homes i les dones i la discriminació que encara roman en la societat. Per exemple, entre altres qüestions, es pregunten: «Quantes vegades el treball d’una dona no ha estat reconegut? Quantes dones han sigut silenciades? Alguna vegada heu pensat si al vostre entorn hi ha accions masclistes? Heu fet algun comentari o l’heu rebut i l’heu deixat passar?». Enfront d’això, denuncien «la injustícia que açò suposa i que es veu a molts àmbits de la vida: el laboral, el personal, l’econòmic i a tots els llocs del món» i la «indiferència amb la qual molts homes i moltes dones viuen».

Per últim, centres com l’IES Benicalap de València van aprofitar la jornada del 8M per a decorar el centre i penjar pancartes, i també treballen lletres de cançons per a canviar algunes frases i fer-les feministes i respectuoses amb les dones, un altre cavall de batalla per a conscienciar als més joves. Activitats de tot tipus per a aprendre molt i per a tots els gustos però, això, amb un color: el morat feminista.