En temps d’innovació, de tecnologia, de revolucions educatives a les aules i de capgirar tot allò conegut fins al moment, també hi ha projectes d’èxit que es basen en allò més essencial de l’èsser humà explicat en paraules, algunes de les més colpidores, escrites fa un bon grapat d’anys. Un exemple d’això és el club de poesia que triomfa a l’IES Cid Campeador de València gràcies al qual alumnat de tots els nivells ha conegut en els últims mesos els poemes d’Antonio Machado amb més profunditat del que s’acostuma a vore en classe, coincidint amb el 82é aniversari de la seua mort, el 22 de febrer de 1939

Carmela Alfaro, professora de l’institut i coordinadora de l’espai de poesia «IES Cid 3F» explica que es tracta d’un projecte educatiu «per a gaudir compartint poesia amb la lectura, l’escolta i la reflexió».

L’alumnat interessat es reunix en dos grups, dues vegades a la setmana en l’hora de l’esplai a la Biblioteca del centre educatiu. «Compartim lectura, escolta, reflexió i escriptura de poesia. Es tracta de potenciar les competències comunicatives i aprendre de totes les persones que integren el grup, com una via de reforçament de les capacitats personals comunicatives i creatives del nostre alumnat», afegix la docent i poeta.

Com detalla Alfaro, la iniciativa a l’IES es va vore interrompuda pel confinament i la situació que es va viure el curs passat, però s’ha représ en este 2020-21 gràcies a l’interés en concret d’un dels alumnes, que trobava a faltar l’espai i els beneficis de compartir emocions en grup.

No obstant, el treball de la docent ve de lluny ja que en 2014 va impulsar l’espai de poesia de l’Associació Cultural i veïnal Tres Forques i ja estava en contacte amb este institut, tot i que aleshores donava classe en el centre de Patraix, on també va formar un grup de poesia. De fet, la idea és —quan siga possible per la pandèmia— que el grup del centre i el del barri facen recitals conjunts i activitats complementàries. Per a la professora, «compartir poesia és una activitat essencial en un centre educatiu i en la nostra societat» igual que «valorar les capacitats creatives de l’alumnat i que tinguen un espai on compartir-les».

Ara, a l’IES, un grup de 29 estudiants de 1r d’ESO fins a 2n de Batxillerat —la majoria xiques—compartixen el seu interés pels versos i han creat una bonica amistat arran de la poesia, explica la docent. L’última gran activitat que van organitzar fou el recital «Ligero de equipaje», dedicat a Antonio Machado i celebrat el passat 22 de febrer, dia en què el poeta va faltar a Cotlliure (França, a l’exili) fa ara 82 anys. Eixa jornada, van eixir al balcó del centre per a recitar poemes a la resta d’estudiants, que atenien des de baix.

«La poesia ens permet expressar-nos sense murs»

«És ara, és universal»

En concret, l’alumnat i la seua professora van dedicar dos mesos a conéixer Antonio Machado i la seua època mitjançant la lectura en veu alta d’una selecció de poemes breus de «Proverbios y cantares» (Campos de Castilla (1907-1917), que la docent va seleccionar, basant-se en què «el moment que estem vivint està reflectit totalment en la poesia de Machado, és ara, és universal»,malgrat el pas del temps.

Per a l’alumnat, que agraïx haver descobert o aprés més sobre un dels seus referents, la poesia suposa una ferramenta per a expressar els seus sentiments, més quan a estes edats els i les adolescents senten una explosió d’emocions, en alguns casos per primera vegada.

Núria Amariei, de 1r d’ESO, explica que la poesia li permet expressar-se «sense cap mur, sense ningú que em pare i m’aporta experiències sobre la vida». A ella, igual que a Estela Lacasa, de 1r d’ESO C, la poesia li ve de família. A Estela, li agrada «poder expressar les emocions que sents a l’instant i també sentir el que l’autor o autora ha escrit».

Per la seua banda, Carme Riquelme i Sofía Navarro també empren la poesia com a «mètode de comunicar sentiments a través de l’escriptura i la paraula», mentre que per a Marium Yakoob és una manera per a aprendre la llengua i ser partícip de les activitats del centre.

La professora destaca que la poesia pot servir a moltes persones «per a aprendre o expressar els seus sentiments», a més d’una «via de fuita, amb la qual meditar les coses tranquil·lament i adonar-te de tot el que tens al davant». «Vull que escriguen, l’escriptura és la millor manera d’aprendre, que llisquen i que siguen feliços i visquen el que ells desitgen, és el que més m‘agradaria», reconeix.

«Força, felicitat i fantasia» són les tres «F» que definixen l’espai de l’institut, per les aules del qual van passar poetes com Vicente Gaos, Antoni Ferrer i Alexandre Bataller, entre altres, i veient les creacions dels estudiants actuals, sembla que la saga continuarà:

En l’Espai de Poesia

les paraules són més que

paraules,

les paraules senten la nostra respiració

i escolten el nostre batec

sense rellotges ni mesura.

«La poesia ens permet expressar-nos sense murs»