El «Dia de l’Esport 2021» serà més multitudinari i solidari que mai malgrat la pandèmia. Impulsat per la Conselleria d’Educació i Esports de la Generalitat i la Fundació Trinidad Alfonso, la iniciativa pretén que tots els xiquets i xiquetes dels centres educatius valencians realitzen una jornada d’esport, al marge de la seua classe habitual d’Educació Física, per a commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física.

Es tracta d’una commemoració que se celebra a nivell internacional el 6 d’abril, però en caure enguany en plenes vacances escolars de Setmana Santa, la celebració en les escoles i instituts tindrà lloc el pròxim dimecres, 31 de març.

Enguany han sigut 762 els centres de les províncies d’Alacant, València i Castelló els que han confirmat la seua participació en una jornada que tornarà a posar de manifest que la Comunitat Valenciana és la Comunitat de l’Esport, la qual cosa suposa la xifra més alta de totes les edicions celebrades fins hui, expliquen des de l’organització. Açò implicarà que prop de 290.000 xiquets, xiquetes i joves faran un extra d’activitat física este dia i compartiran els valors de l’esport. En concret, en esta sisena edició s’han inscrit per a participar 121 centres de Castelló, 407 de València i 234 d’Alacant.

A més d’implicar-se en este Dia de l’Esport, cadascun dels centres involucrats pot participar en un concurs elaborant un vídeo amb les activitats realitzades. La temàtica haurà de girar entorn dels Jocs Olímpics o Paralímpics, la cita esportiva clau d’enguany.

"Fonamental per a la salut"

En les primeres edicions, només per participar, cada centre educatiu rebia un pack de material esportiu valorat en més de 120 euros. Enguany, igual que en 2021, cada centre educatiu ha pogut triar si rebia eixe lot o, per contra, preferia que eixa quantitat econòmica es donara a una entitat solidària. Un total de 116 col·legis han triat esta segona opció, que abonarà la Fundació Trinidad Alfonso a «Mou–T», un projecte que duu a terme la Fundació Dasyc dirigit a la prevenció i suport a menors d’entre tres i 16 anys i famílies en risc d’exclusió social i que van triar els centres participants. Entre altres coses, Dasyc utilitza l’esport com a mitjà d’integració social.

Segons el conseller d’Educació, Vicent Marzà, amb el Dia de l’esport es demostra «la gran capacitat d’adaptabilitat a les situacions per part dels centres educatius». «Esta celebració, amb multitud d’activitats en els centres és molt important, perquè no ens cansarem de dir que l’esport és fonamental per a la salut del nostre alumnat, no sols des del punt de vista físic, també emocional», apunta, al mateix temps que recorda «la transmissió de valors solidaris lligats al Dia de l’Esport, amb la donació a un projecte tan interessant contra l’exclusió social».

El 6 d’abril, a les xarxes

Malgrat que el 6 d’abrilno és lectiu en la Comunitat Valenciana, l’objectiu de la Generalitat i la Fundació Trinidad Alfonso és que este Dia de l’Esport es visca amb força en les llars (com l’any passat), parcs o centres esportius.

Els propis centres educatius proposaran a l’alumnat celebrar-hor amb les seues famílies i la Fundació Trinidad Alfonso farà una crida a clubs i equips de la Comunitat Valenciana: «Volem convertir el 6 d’abril en el que és: una festa de l’esport. Volem que siga una data en la qual reivindiquem l’activitat física i l’esport com una enorme font de salut, motor social, generador de riquesa, i, sobretot, com a part de la solució a la crisi sanitària de la covid-19. Per això és especialment important en est context», indica Juan Miguel Gómez, director de projectes de la Fundació Trinidad Alfonso.