«Elles prenen la paraula» és un taller en línia impulsat per la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu que ofereix una aproximació a la producció literària de dones valencianes entre l’any 1939 i el 1976, sota la dictadura franquista.

Amb l’objectiu de donar a conéixer una part de la nostra literatura, segons l’entitat, «encara hui invisibilitzada», en el lloc web de la Biblioteca Valenciana (bv.gva.es) s’ofereixen seleccions de textos i de referències bibliogràfiques i audiovisuals a través de les quals es pretén «despertar l’interés i facilitar l’accés a conéixer un món literari molt marcat per un caire de gènere dins del seu context sociopolític».

El curs, de 60 minuts de durada, presta especial atenció a la narrativa, tot i que també tracta la poesia, l’assaig, el teatre, els contes i les publicacions periòdiques. Així mateix, se centra principalment en tres escriptores –Maria Beneyto, Carmelina Sánchez-Cutillas i Concha Alós–: qui eren, com eren i d’on eren, quins títols de llibres van escriure i en quina llengua ho van fer.

El taller finalitza amb una activitat de caràcter participatiu a través de la qual es proposa crear una xarxa de col·laboració entre ciutadania i biblioteca per a «continuar divulgant i configurant continguts sobre aquesta genealogia literària femenina i valenciana en vies de construir-se i de cobrar visibilitat pública».