Una de les tres morses de 17 anys de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València ha donat a llum en Pairi Daiza, un zolològic i jardí botànic de Brugelette (Bèlgica), on ara sumen a la família un bebé morsa que, de moment, gaudix de molt bona salut.

Al naixement —durant el matí del 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat—, van assistir els cuidadors i veterinaris del Pairi Daiza. El menut encara no ha sigut pesat, però el veterinari Tim Bouts estima el seu pes en uns 60 quilos. «El bebé menja bé, nada i Tania, que és mare per primera vegada, presenta els comportaments correctes. No intervenim per a deixar que la naturalesa seguisca el seu curs, però extremem la vigilància perquè el naixement d'una morsa entre humans no és freqüent», explica.

Biodiversitat

Eric Domb, president i fundador de Pairi Daiza, qualifica la jornada com un «gran dia per a este programa d'animals entre centres». «El naixement d'un animal tan vulnerable en la naturalesa és el resultat d'una mobilització, una aliança entre tres països, de tres centres. Tots haurien, al seu nivell, d’emprendre este tipus d'accions concretes per a la biodiversitat», considera.

A la fi de 2019, Tania va viatjar acompanyada dels seus cuidadors des de l’Oceanogràfic de València per a allotjar-se en el zoo de Hagenbeck (Alemanya) amb la finalitat d'apariar-la amb Odín, l'únic mascle reproductor a Europa.

Al desembre de 2020, els tres centres associats en este programa de cria i conservació, van considerar que era hora que Tania s'unira a Pairi Daiza, amb unes instal·lacions dissenyades per a albergar als nounats.

Quan Tania va arribar d'Hamburg a Pairi Daiza va pesar 1.230 quilos. Durant la meitad del mes maig, el seu pes superava els 1.500 quilos. Els cuidadors i veterinaris la van observar des de molt a prop perquè la recta final de la gestació i el part anaren tan bé com fora possible.

Este naixement és una gran notícia per a l'espècie ja que, cal recordar, les morses estan classificades com a «vulnerables» per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN per les seues sigles en anglés).

Víctimes de la caça, la sobrepesca i les conseqüències del calfament global la seua població està disminuint lentament.

Per això, Eduardo Nogués, director general del Oceanogràfic de València, explica que per a l’aquari de València, els seus professionals i els cuidadors de Tania «és un moment emocionant i una satisfacció veure que el programa de reproducció que iniciem tres institucions continua sent un èxit».

Salvació per a l’espècie

Per la seua part, Michael Flügger, veterinari de Tierpark i Tropen-Aquarium Hagenbeck, considera que el naixement «és el resultat de la reproducció a llarg termini de morses». «València, Pairi Daiza i Hamburg està treballant juntes en este projecte. Estem orgullosos que nostre Odín, l'únic mascle reproductor d'Europa, haja tornat a ser pare», afirma.

Este és un dels exemples que mostra com els centres d'animals tenen un paper crucial en la conservació d'espècies amenaçades, preservant el capital genètic de les morses com a part de programes de conservació. Per tant, els parcs d'animals redueixen el risc d'extinció total.

Amb esta, el jove Thor i les altres dues femelles —Ninotska i Petruska—, també procedents de l’Oceanogràfic, Pairi Daiza és ara la llar de cinc magnífiques morses. A més, s'espera augmentar la família, perquè Ninotska i Petrushka continuen temporalment a Hamburg per a apariar-se amb Odín.