El Projecte «Xarxes Fantasmes. Missió Eurídice», que busca retirar les xarxes de pesca abandonades o perdudes accidentalment en el Golf de Cefalù (Sicília), ha aconseguit extraure una tona d’estes xarxes que suposen una gran amenaça per a l’ecosistema marí. Impulsat pels germans Spinelli, Andrea i Marco — i amb la col·laboració de la Fundació Oceanogràfic—, la missió va començar al juny amb l’avaluació de la zona i va concloure a l’agost amb la retirada de mil quilos de xarxes pesqueres, una quantitat equivalent a cinc pistes de bàsquet.

L’eliminació d’estes xarxes es va dur a terme per quatre bussos professionals i científics mitjançant l’ús de globus elevadors en una àrea de 7.000 metres quadrats d’extensió, corresponent a la zona d’immersió més important del Golf de Cefalù.

Una vegada en port, les xarxes van ser traslladades a un punt d’eliminació de residus especials. A causa del temps en què van romandre en el fons de la mar, no va ser possible reciclar-les, perquè moltes d’elles portaven més de deu anys abandonades.

Primers resultats de la missió

Com expliquen des de l’Oceanogràfic de València, els primers resultats de l’estudi de l’impacte ambiental en el Golf de Cefalù evidencien un clar descens en la biodiversitat a causa de la presència de les xarxes de pesca.

A més, entre els resultats també es va comprovar que la població de gorgònies ha aconseguit adaptar-se a la presència de les xarxes de pesca, per la qual cosa ara, després de la seua retirada, podran créixer encara més.

El projecte ha comptat amb el suport de Cressi Sub, Ogyre i de la Guàrdia Costanera de Cefalù. A més, també ha col·laborat Dyana Vitale, doctora en biologia i ecóloga marina de la Universitat de València (UV) i Carlos Taurá, responsable de les activitats aquàtiques de busseig del departament de Biologia en l’Oceanogràfic de València.

Segons els informes anuals del Programa de l’ONU per al Medi Ambient, (Pnuma), cada any s’abandonen en els oceans 600.000 tones de xarxes de pesca