L’alumnat de 2n de Primària del CEIP José Soto Micó de València ha posat en marxa un projecte solidari que pretén fer arribar un poquet de caliu i missatges d’ànims escolars de la Palma, que s’han vist afectats per l’erupció del volcà que es va iniciar fa més d’una setmana.

La iniciativa va sorgir de forma espontània en comprovar que l’alumnat, tot i la seua curta edat, coneixia el que estava ocorrent a esta illa de les Canàries i es mostraven sorpresos per les imatges que veien als mitjans de comunicació.

Irene Alegría, tutora d’un dels grups de 2n de Primària i impulsora d'esta acció, explica que a la filera per a entrar a classe va escoltar com els xiquets i xiquetes parlaven del que estava ocorrent, pel que va aprofitar esta inquietud dels escolars per a abordar la qüestió a classe.

«Amb un vídeo no agressiu, vaig explicar què està passant, que la gent se n’havia anat a casa, com funciona un volcà, que és el magma... perquè ho comprengueren», afirma Alegría. Tot i estar parlant d’infants molt menuts, la docent anima a abordar estes qüestions «amb naturalitat perquè són coses que estan passant a la natura», afirma, aixó sí, treballant la part emocional i els valors importants —com els d’estar units amb la família i persones que estimem—, en moments com estos. «Cal treballar les coses de la vida quotidiana, donar-los tranquilitat i conscienciar-los en la cura del medi ambient», afegix.

Preocupació pels col·les

Tot i que ho entengueren, els xiquets i les xiquetes mostraren molta inquietud i empatia envers els escolars de la Palma, dels quals destacaven que no podien anar a escola. Així, va sorgir la idea de fer-los dibuixos amb missatges d’ànims, com «¡Esperem que torneu prompte al col·le» o «Vos donem suport», a més d’enviar-los moltes abraçades a més de 2.000 km de distància.

Ara, Irene Alegría explica que la intenció és fer arribar estos dibuixos i escrits a docents i centres educatius de l’illa afectada per l’erupció de Cumbre Vieja, pel que treballen amb institucions valencianes per decidir quina és la millor via. A més, esta mestra també anima a altres centres a sumar-se a la iniciativa, a través la qual podrien fer arribar material o productes si foren necessaris.

«Treballar temes d’actualitat amb l’alumnat és millor que el llibre, els impacta més i treballes contingut curricular d’altra manera», apunta la docent. Per exemple, en este cas, han aprés part de les matèries de Naturals i Socials, doncs han estudiat la terminologia relativa als volcans, a més d’aprendre on estan les Canàries al mapa, o descobrir com s’envia una carta postal, una acció habitual fa unes dècades però totalment desconeguda per als més menuts hui dia.

Si estos mesos han estat dibuixant virus per la covid-19, ara Irene Alegría assegura que els i les escolars pinten volcans i reupcions amb magma a les hores de dibuix lliure, ja que es mantenen atents a les últimes informacions, el que també els servix per a investigar per ells mateixos a casa.