Suscríbete Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Els nous inquilins de l’Oceanogràfic

En els últims mesos han nascut prop de 60 animals en l’aquari valencià entre taurons, escurçans, foques i tortugues en perill d’extinció

Els nous inquilins de l’Oceanogràfic

L’Oceanogràfic de València ha registrat el naixement de prop de seixanta animals, entre taurons grisos, foques, tortugues terrestres i d’aigua dolça en els últims mesos. Només en el cas de la instal·lació d’Oceans van nàixer un total de 26 cries de tauró gris (Carcharhinus plumbeus) de cinc taurones diferents entre juliol i agost.

Els nous inquilins de l’Oceanogràfic

La primera del grup de taurones en ser mamà va ser Susana, un exemplar d’uns cent quilos i 2,5 metres de llarg, que va parir un total de quatre cries, dues femelles i dos mascles. Li va seguir Gema, que es va convertir en mare d’un primer fill a la fi de juliol en parir un total de huit cries; i, uns dies més vesprades, Choto va tindre una ventrada de tres taurons.

Els nous inquilins de l’Oceanogràfic

El grup de xicotets esquals es va completar amb el part d’Inés, qui va tindre un total de 13 cries, la màxima ventrada de taurons grisos que s’ha registrat en la història de l’Oceanogràfic de València.

Els nous inquilins de l’Oceanogràfic

Durant cadascun dels parts, la ràpida intervenció de l’equip d’Oceans —que va activar el protocol d’actuació i control urgent—, va fer possible que se salvaren tots estos xicotets animals d’una possible depredació d’altres habinats que viuen en el mateix aquari.

Però no només els taurons han fet que la família haja crescut a l’Oceanogràfic. L’escurçana «Taques» (Dasyatis pastinaca o «raya-látigo» en castellà) ha aportat dues noves cries després de cinc mesos de gestació també en l’espai d’Oceans.

Com expliquen fonts de l’aquari de València, el naixement va ser un procés que ha resultat «senzill i amb normalitat», fins i tot per a les seues cries —dos mascles—, que van arribar al món amb un pes bastant notable, concretament entre 460 i 540 grams, amb el seu llarg agulló característic i una cua ben llarga tot i la seua curta edat. D’altra banda, des de fa quatre anys l’Oceanogràfic no registrava un nou naixement de foca comuna (Phoca vitulina) fins que va aparèixer Sam el mes de juliol passat.

El xicotet mascle, fill de Tesla, ja viu al costat de la resta del grup de foques adultes en l’exterior de l’aquari de la zona de Temperats i presenta un comportament habitual en qualsevol foca de la seua edat. Així, tafaneja nou per la nova instal·lació i la seua casa i, fins fa poc, acompanyava a la seua mare en tot moment. Ara ja és més independent.

Espècies autòctones

L’any 2019, l’Oceanogràfic va crear una instal·lació dedicada a hàbitats del Mediterrani amb la finalitat de divulgar les espècies autòctones i cooperar amb el treball de recuperació d’espècies de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Entre les tortugues terrestres que han nascut en la instal·lació es troben tretze noves tortugues mediterrània (Testudo hermanni); onze tortugues mora (Testudo graeca) i quatre tortugues marginada (Testudo marginata). En tots els casos, es tracta de quelonis que pertanyen al gènere testudo i presenten en comú una distribució mediterrània.

La primera d’elles —Testudo hemanni— va ser considerada extinta en la Comunitat Valenciana i actualment està catalogada com en perill d’extinció en la Península Ibèrica. La segonaespècie —Testudo gaeca— es classifica com a «vulnerable» per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN); i encara que la tercera —Testudo marginata— presenta una població estable en la naturalesa i no es troba amenaçada, el comerç i la tinença d’estes tres espècies està subjecte a un estricte control d’organismes reguladors com CITES.

A més, quatre exemplars de tortuga radiada (Astrochelys radiata) també s’han reproduït. Esta espècie, coneguda igualment pel nom de «tortuga estrellada de Madagascar» —i una de les més atractives del món per les línies grogues de la seua closca—, es troba en perill crític d’extinció per la UICN, per la qual el naixement es considera un èxit per a la conservació de l’espècie.

Les condicions en les quals viuen totes les espècies de l’Oceanogràfic, l’alimentació que reben i l’assistència dels seus cuidadors en tots els processos són la fórmula perfecta perquè es produïsquen les posades, gestacions, eclosions, parts i el desenvolupament dels nounats amb èxit.

Compartir el artículo

stats