L’alumnat de 1r de Batxillerat del Col·legi Salesià San Antonio Abad de València ha estat durant un curs treballant en el projecte «Lo raro es no ayudar», sobre la conscienciació, difusió i recaptació de fons destinats a les malalties considerades ‘rares’, per la baixa incidència que tenen en la nostra societat, fet que no ajuda a visibilitzar els malalts que les patixen i dificulta trobar tractaments que puguen millorar la seua qualitat de vida.

Els i les estudiants van fer moltes activitats en grup. levante-emv

Este projecte —en el qual han participat un centenar d'alumnes de Batxillerat— ha aconseguit mobilitzar i conscienciar a les més de mil famílies que formen part del col·legi i es va clausurar el dilluns en un acte, tot i que, com apunten des del col·legi, pretenen continuar amb la tasca de difusió, en la qual han col·laborat amb la Federació Espanyola de Malalties Rares (Feder).

L’alumnat va rebre un diploma a l’acte de dilluns. levante-emv

Des del centre expliquen que, com cada curs, l'assignatura de Filosofia va promoure per a 2020-21 un projecte d’Aprenentatge-Servei (ApS), amb l’objectiu de contribuir a una millora de la societat des de les aules. «Va sorgir buscant un tema relacionat amb l'actualitat; ho vaig proposar als alumnes i es van entusiasmar i ràpidament van sorgir idees i activitats per a ajudar a les persones que patixen estes malalties, així com els seus familiars i la societat en general», explica Miguel Peiro, coordinador d’ApS del col·legi i professor de Filosofia.

Un moment dels tallers a classe. levante-emv

«Vam fer una pluja d’idees sobre ètica, investigació, malalties rares... i es va decidir fer alguna cosa per a ajudar: sensibilitzar per a donar a conéixer el problema i recaptar fons per a investigació», afegix Peiro. Així, durant tot el curs passat van estar organitzant activitats i tallers —per exemple, els més majors conscienciaren als menuts del col·legi— i, sobretot, venent polseres solidàries amb les quals han recaptat 2.700 euros per unes 1.700 unitats. A més, abans de l’estiu, l’alumnat de 1r de Batxillerat (ara de 2n) va treballar amb testimonis relacionats amb les malalties rares; van fer difusió a través de xarxes socials i una newsletter; i, fins i tot, un grup va compondre una cançó.

L’aprenentatge al servei de la societat

Com explica, Lucía Quirante, alumna de Batxillerat, després de tractar el tema en classe van decidir ajudar a les persones i buscar els mètodes necessaris per a poder fer-ho. «Vam veure que el projecte és una oportunitat per a donar veu a estes malalties de les quals a penes escoltem informació», apunta.

Amb este aprenentatge que té un impacte real en la societat, l’alumnat «s’adona del seu paper com a ciutadans actius i veuen que poden usar-ho per a fer el bé comú i canviar el que els sembla mal», reflexiona el docent. L’acollida ha sigut tan bona entre la comunitat educativa que les famílies «ens han demanat que continuem amb el projecte», afirma amb orgull.

«La relació més immediata amb l'assignatura és l'ètica, el paper de l'estat i la justícia social, així com el de la societat, quan els nostres semblants patixen un problema i l'ésser humà ha de donar una resposta», afegix el coordinador.

Per la seua banda, Bárbara Congost, presidenta de l’Associació de malalties minoritàries de la Comunitat Valenciana (Asemi) i vocal de la junta directiva de Feder, explica que esta aportació econòmica servirà per a «continuar amb la investigació i convocar ajudes científiques, perquè sense diners és molt difícil trobar tractaments».

Però, per a ella, el que té un preu incalculable és «la visibilitat, la solidaritat i el compromís que han mostrat les i els estudiants». «Que en una escola dediquen un curs perquè els seus xavals coneguen la nostra causa, ho expliquen a casa, es mobilitzen… no tenim paraules», reconeix. I és que, tot i ser una realitat poc coneguda en general, s'estima que a Espanya existixen més de tres milions de persones amb malalties poc freqüents.

El Col·legi Salesià San Antonio Abad de València porta fent projectes d’APS com este des del curs 2008-09. El seu promotor va ser Javier Torregrosa, qui va ser director del col·legi i actualment és el president de la Xarxa d’APS de la Comunitat Valenciana i un dels principals divulgadors de la metodologia per tota Espanya.

A més del projecte de Filosofia i Ciutadania de 1r de Batxillerat realitzat el curs passat, el centre ha impulsat altres projectes com APS Arts Escèniques (4t ESO) que s'ha realitzat ja en tres cursos; APS Mòbils Solidaris (3r ESO); APS Alberg Sant Joan de Déu (4t ESO); APS Platja Neta (3r ESO); o l’APS Apadrinament lector (3r ESO).