De major vull ser com... permet a les adolescents d’ESO, Batxillerat i FP de tota la Comunitat Valenciana investigar sobre referents de dones en el camp de la ciència amb la proposta de fer un vídeo que mostre la rellevància de les seues aportacions a la societat. Així, l’ objectiu principal es donar visibilitat perquè l’ estudiantat (sobretot les alumnes) tinguen referents en les seues vocacions. D’ esta manera es pot fer un anàlisi de com ha afectat i afecta el patriarcat en la vida professional de les dones, sobretot, en les carreres de ciència.

El director gerent de Fisabio, José Antonio Manrique, ha insistit en “el valor d'aquesta iniciativa com a mitjà per a visibilitzar el paper de la dona en la ciència, reduir la desigualtat en l'accés a carreres científiques, i, en definitiva, per a continuar avançant en la construcció d'una societat més justa per a totes les persones”.

Prèviament més de 600 alumnes de 40 centres educatius de tota la Comunitat Valenciana han participat en el concurs, en el qual s'han presentat 220 propostes. Figures com la de Rachel Carson, María Monstessori, Ana Payo o Lynn Margulis són algunes de les protagonistes de tots eixos vídeos, que poden veure's en el blog del concurs.

Com en les anteriors edicions, s'entregaran dos premis (en la categoria d'ESO i Cicle Bàsic d'FP; i en la categoria Batxillerat i cicle mitjà i superior d'FP) en cadascuna de les quatre modalitats: premi al Millor Guió, premi a la Millor Producció Audiovisual, premi al Vídeo més Innovador en la Selecció del Personatge o Col·lectiu i premi del Público al Millor Vídeo. Per altra banda, el premi comptarà amb 16.000 euros per a l'adquisició de material tecnològic i/o científic, tant per al centre educatiu com per a les persones o equips autors del vídeo.

Per a participar, el termini actual per presentar les propostes finalitzarà el dia 30 de novembre de 2021 a les 23.59h. En les bases del concurs s’explica com aportar la documentació necessària i la plataforma per a pujar els vídeos, que enguany es durà a terme a través de la web de EasyPromos.