Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Alumnat de la Malvesía brilla a Florència

Van presentar la seua idea d’una cooperativa educativa en les zonas amb despoblació

A Itàlia, cinc col·legis de cinc països diferents van exposar els seus projectes de cooperatives sostenibles i enfocades a complir els objectius de l’Agenda 2030. | LEVANTE-EMV

No tots els premis tenen perquè ser materials. Molts d’ells, fins i tot, arriben en forma de suport, de reconeixement, de respecte i d’ensenyament. De tirar la vista arrere i veure fins on s’ha arribat. Efra Vendrell, professor de la EFA La Malvesía, va fer esta reflexió davant quatre dels seus alumnes —Pau Cerveró, Pedro Más, Nathassa Gil i Cristina Sanz— després que hagueren presentat de manera brillant el seu projecte «Edunature, Cooperativa Social i d’Educació», en el Palazzo Vecchio de Florència davant, davant l’elit social i econòmica del país. Van formar part de la final del projecte europeu Scoopcons (Social Cooperative Contest for Secondary Schools), que, en la seua fase prèvia, l’equip de l’EFA ja va guanyar a nivell nacional, obtenint el dret a representar a Espanya el passat 24 i 25 de setembre a Itàlia. 

Alumnat de la Malvesía brilla a Florència

Cinc col·legis de cinc països diferents —Croàcia, Itàlia, Portugal, Espanya i Grècia— van exposar els seus projectes de cooperatives sostenibles i enfocades a complir els objectius de l’Agenda 2030. La proposta espanyola girava entorn la igualtat d’oportunitats en les zones de l’Espanya despoblada, com ara Jorcas, a Terol; i Atzeneta d’Albaida, on l’alumnat va fer pràctiques. «No sabíem que en llocs tan despoblats podria haver-hi tantes possibilitats», van reconéixer.

El projecte va nàixer a principis de 2021. «No va ser un procés fàcil. Per la pandèmia, quasi tot va haver de fer-se fora de l’aula, amb reunions a deshores, fora de l’horari lectiu i amb molt de compromís per part dels xics», reflexionava Vendrell. 

«Edunature», la idea dels estudiants, és una cooperativa social d’educació centrada en desenvolupar coneixements i introduir matèries d’educació ambiental i cura del medi ambient en el sector educatiu. Amb estes directrius, els joves han ideat, a més, rutes, tallers, excursions i altres activitats perquè l’aprenentatge sobre l’entorn no es quede només a nivell d’aula, sinó que acabe expandint-se per qualsevol sector poblacional.

El desembarcament a Europa

Arran de la seua col·laboració amb FP Empresa i la Cambra de Comerç Italiana per a Espanya, el centre va conéixer la proposta en març i no van dubtar a llançar-se. Una vegada classificats per a la fase final i ja instal·lats a Florència en els dies previs, la gran por de l’alumnat era l’idioma, perquè havien de fer una presentació pública en anglés. «En tot moment, el suport des d’Espanya va ser màxim. Companys, alumnes, professors, família… estaven tots damunt d’ells».

Tot i l’esforç, el premi, finalment, va ser per al projecte grec, centrat en la gestió de la immigració. «Els vaig comentar que, tal vegada, ara estaven una miqueta ‘tocats’ per la decisió, però que amb els anys tirarien la vista arrere i veurien on van arribar gràcies al seu treball. I sí, l’alumnat va comprendre que l’important no era guanyar, sinó participar», adduïx el professor. 

Al centre també estan molt orgullosos i mantenen la seua participació en projectes europeus, potenciant el talent de l’alumnat, educant persones i creant consciència sobre una educació verda i sostenible és possible.

Compartir el artículo

stats