Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Els premis Sapiència reconeixen en un congrés el treball dels estudiants

La gala es celebrarà el dissabte a València, on l’alumnat finalista presentarà els seus projectes

Una cloenda passada de «De major vull ser com...». | LEVANTE-EMV

Després d’haver rebut més de 70 projectes en esta primera edició, els premis Sapiència ja han seleccionat els 30 treballs que seran premiats i que el pròxim dissabte l’alumnat haurà de presentar a un jurat compost per investigadors universitaris, membres de la xarxa Ruvid i representants de la Conselleria d’Innovació —organitzadors del certamen—, per a triar el «premi especial».

L’objectiu de la primera edició dels Sapiència —que finalitzarà amb este acte al Jardí Botànic de València i podrà seguir-se online—, és incentivar als centres de Secundària que incorporen la investigació, en este cas en Batxillerat i a través de vídeos que fan els estudiants. A més, les ponències dels adolescents aniran acompanyades de xarrades d’experts investigadors i de divulgació científica, a càrrec de Big Van Ciencia.

«Volem que l’estudiantat tinga un acte perquè puguen donar-li difusió als seus projectes», afirma Ángel Carbonell, director general de Ciència del Consell. Així, el que es busca amb un congrés més oficial, segons Carbonell, és poder «homenatjar als joves que han sigut un dels grans perjudicats per la covid-19 i acostar-los als professors universitaris».Des dels centres, famílies i organitzadors es «viu l’arribada d’este dia amb molta il·lusió», tal com diu Carbonell.

La il·lusió és tal que ja s’estudien aspectes millorables per a següents edicions, que podrien incloure alumnat dels cursos finals de l’ESO i FP, com declara Ángel Carbonell. També apunta que l’organització de la segona edició començarà pràcticament un dia després del congrés. A més, el director general agraïx la participació dels centres i dels organitzadors i col·laboradors.

«De major vull ser com...»

D’altra banda, es posa en marxa la cinquena edició del concurs «De major vull ser com...», que organitzen Fisabio i Las Naves, i convida l’alumnat d’ESO, Batxillerat i FP a investigar sobre referents de dones científiques i el seu llegat; i detectar les desigualtats que van viure. L’objectiu principal és donar visibilitat i tindre referents femenines per a despertar vocacions, sobretot entre les estudiants.

Per a participar, el termini per a presentar les propostes finalitzarà el dia 30 de novembre a les 23:59 hores. Pot participar alumnat d’ESO, Batxillerat i FP, explicant l’aportació científica d’una dona o d’un col·lectiu de dones. Entre altres coses, els treballs han de visibilitzar l’impacte que el patriarcat ha produït en la vida de les dones científiques i com va marcar les seues trajectòries professionals.

Compartir el artículo

stats