Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La primera edició de Sapiència premia 31 projectes de Batxillerat amb 75.500 euros

L’IES Joanot Martorell d’Elx i el Riu Túria de Quart de Poblet s’emporten els guardons més destacats

Estudiants de l’IES Joanot Martorell guardonats amb el premi especial de Sapiència. | LEVANTE-EMV

La primera edició del Premis Sapiència, finançats i organitzats per la Conselleria d’Innovació i la xarxa Ruvid, ha reconegut 31 projectes d’instituts de tota la Comunitat Valenciana que s’han repartit un premi total de 75. 500 euros. L’objectiu del certamen —inspirat en el un treball previ de l’IES Malilla de València— és impulsar l’interés en els centres docents amb la finalitat d’extendre la pràctica de la investigació en les aules preuniversitàries.

Estudiants de l’IES Riu Túria són el premi del públic. | LEVANTE-EMV

Entre els guardonats destaquen el premi especial als alumnes Francisco Cielo Pamies, Adrián Gea i Monim Ech Chalh amb el seu tutor Ángel Luis Torres Climent, de l’IES Joanot Martorell (Elx) per un estudi de l’efecte tòxic dels metalls pesats sobre el creixement vegetal.

A més, el premi del públic ha sigut per a Natalia Lucas i Marta Domínguez amb la tutora Esperanza Pérez de l’IES Riu Túria (Quart de Poblet) amb el tema «Els Mof»: un «lego» química. En total la participació ha comptat en esta primera edició amb 142 alumnes i 75 tutores i tutors de 45 centres.

L’acte del passat dissabte 16 d’octubre, es va celebrar en l’auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València, lloc on l’alumnat va poder presentar els seus projectes davant el jurat i el públic que van decidir el premis de cada categoria: Ciències de la Terra i de la Vida; Arts i Humanitats; Ciències Socials i Jurídiques; Física, Química i Matemàtiques i Tecnologia i Enginyeria.

En cada categoria han sigut quatre els guardonats amb un primer premi, un segon i dos tercers. Entre els primers es troben els IES Pere Boïl de Manises, Cid Campeador de València, Riu Túria de Quart de Poblet, Clot de València i Juan de Garay de València.

Durant el congrés —amenitzat per les actuacions de Big Van Ciència—, la secretaria autonòmica d’Universitats i Investigació, Carmen Bevià, va ressaltar «l'aposta pel talent amb diferents accions, entre altres, amb estos premis que busquen incentivar les vocacions científiques en els moments en què l’alumnat està decidint el seu futur».

Suport al talent

A més, Bevià va explicar que en «els sistemes científics, el talent, no es construïx de la nit al dia, necessitem temps i esforç, compromís i inversió i, per descomptat en el talent de l’alumnat». Així, els Premis Sapiència «són una iniciativa més per donar suport al desenvolupament d’este talent que necessitem».

Les investigacions de l’alumnat s’han centrat en cinc àrees temàtiques: Ciències de la Terra i de la Vida; Arts i Humanitats; Ciències Socials i Jurídiques; Física, Química i Matemàtiques; i Tecnologia i Enginyeria. La llista completa de premiats es pot consultar en www.sapienciapremis.es/premiados.

Compartir el artículo

stats