Els «monets» salten dels escenaris a les llibreries. El grup Zoo presenta una col·lecció de cinc llibres infantils que posen dibuixos a algunes de les seues conegudes cançons de la mà de reconeguts il·lustradors, un projecte educatiu que també compta amb material didàctic i activitats dirigides especialment —però no només— a alumnat d’entre els sis i els 12 anys i que pot treballar-se tant a les aules com a casa, amb la família.

En concret, el projecte interdisciplinari i artístic —que combina educació amb diferents facetes artístiques entrellaçades— gira entorn de «Robot», «La mestra», «Xafant fang», «Carrer de l’amargura» i «Deixa’m que caiga», temes amb els quals l’afamat banda convida a treballar l’educació emocional, la llengua i la música.

Així ho conta Panxo, vocalista del grup de Gandia, que detalla que la llavor de «Zoo il·lustrat» naix el 2018, arran de la cançó de «La mestra», un homenatge a l’ensenyament públic i a les pioneres de la docència en valencià. Va ser Ricard Tàpera, educador i pedagog que també participa en el projecte, qui va animar a crear una col·lecció.

«Vam iniciar una recerca de quines eren les cançons més adaptables i amb un major potencial educatiu», apunta el cantant, que assegura que es tracta d’un projecte educatiu «per a compartir» i ser «punt de trobada entre generacions», entre majors i menuts.

Com relata el cantant, la pandèmia els ha constatat una sospita que el grup ja tenia: a moltes cases, la música de Zoo s’escolta en família. «Ja ho intuíem, i amb els canvis d’horari i els concerts de dia, vam vore que venien molts xiquets i vam prendre consciència del potencial dels llibres», explicava Panxo ahir, quan la col·lecció —autoeditada, com els discos— va eixir en preventa al web del grup.

La cooperació, la innocència, la salut mental o la por són alguns dels aspectes que es plasmen als àlbums il·lustrats, creats pels artistes Carles Ubeefe, Gemma Moltó, Joan Turu, Helga Ambak i Paulapé. Ambak, que també és la directora d’art de la col·lecció i de l’últim disc, explica que és «una responsabilitat» posar dibuixos a cançons «que la gent ha fet seues». Així, ha investigat estos imaginaris i com adreçar a la infància «temes que habitualment no són per a xiquets». El resultat han sigut cinc llibres amb «l’essència de cada il·lustrador», que interactua amb el món de Zoo «d’una manera única».

Per la seua part, Ricard Tàpera detalla que les lletres reivindicatives s’han mantingut «el màxim possible, amb unes mínimes adaptacions al públic infantil». El pedagog reivindica la cultura com eina transformadora,«sempre des de la perspectiva del joc com instrument educatiu per aprendre i convidar a la creació artística i altres formes d’expressió».

Els llibres també van acompanyats de la reedició de les cinc cançons, gravades amb un cor infantil de Benidorm; i entre les activitats hi ha propostes per a cantar, ballar, fer teatre, jugar, redactar o dibuixar.