Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La Fundació Oceanogràfic se suma a la Setmana de la Ciència

L’aquari de València ha preparat diverses accions del 2 al 13 de novembre entre les quals destaquen tallers i experiments per als més menuts, conferències i trobades amb l’equip científic

capdavanters en diverses àrees La Fundació Oceanogràfic i l’aquari combinen tasques de cura dels animals (com a l’Arca de la Mar); d’investigació (moltes entorn a la beluga Kylu); i de divulgació científica amb escolars. | LEVANTE-EMV

Un any més, la Fundació Oceanogràfic se suma a la Setmana Europea de la Ciència i ha preparat diverses accions divulgatives del 2 al 13 de novembre entre les quals destaquen els tallers i experiments científics per als més menuts, les conferències i trobades amb l’equip científic de la fundació, els monòlegs de ciència o la projecció en exclusiva de l’últim documental de la presentadora de televisió i divulgadora marina Laura Madrueño que porta per nom «Rumbo al pasado».

La Fundació Oceanogràfic se suma a la Setmana de la Ciència | GERMÁN CABALLERO

A més, coincidint amb el cinqué aniversari de la Fundació Oceanogràfic, el divendres 5 de novembre es presentaran els resultats dels projectes d’investigació i conservació desenvolupats, així com diverses activitats i accions de divulgació.

La Fundació Oceanogràfic se suma a la Setmana de la Ciència

Amb l’objectiu d’acostar la ciència al públic de totes les edats, la Setmana de la Ciència és la iniciativa de divulgació científica europea més important i que s’organitza en tota Espanya des de fa 20 anys per a estimular la passió per la ciència i impulsar la participació ciutadana a través d’activitats de divulgació en institucions, universitats, museus, etc.

Per als més menuts, l’Oceanogràfic ha organitzat una sèrie de tallers i experiments amb l’objectiu d’acostar la ciència a través de la diversió i l’aprenentatge.

«Ompli la balena», «Ànecs i ofegabous» o «Cants de sirena» són algunes de les proves científiques que ha preparat el departament d’Educació de l’aquari amb productes i materials reciclats com gots de cartó o botelles de plàstic.

Els tallers es duran a terme en dies consecutius (2, 3, 4, 8, 9 i 10 de novembre) a les 12:30 hores del matí a la terrassa exterior de flamencs, i podran participar tots els xiquets i xiquetes que visiten l’aquari.

Els pròxims dijous, 4 i 11 de novembre, la Fundació Oceanogràfic ha organitzat dues trobades vespertines amb diversos dels científics i científiques que han centrat els seus estudis d’investigació i conservació en el nostre aquari.

Estes trobades oferixen un fòrum on compartir experiències sobre el món marí i els projectes que es fan pel benestar animal i de l’ecosistema marí.

Totes dues sessions, d’assistència gratuïta, seran a les 18.30 hores en el restaurant Oceans i les inscripcions es realitzaran en la web de l’aquari.

Aniversari de Kylu

Tot i que la investigació en l’Oceanogràfic ha estat present des de la seua obertura en 2003, enguany se celebra el cinqué aniversari de la creació de la Fundació Oceanogràfic que, quasi com una coincidència, els complix també una de les seues principals estreles, el bebé beluga Kylu. El seu excepcional naixement es considera tot un regal i una oportunitat per a la ciència, ja que fa possible executar projectes i investigacions científiques que d’una altra forma serien molt difícils.

Per açò, el divendres 5 de novembre es presentaran als mitjans els últims resultats dels cinc anys d’estudis. Unes dades que consoliden a la Fundació Oceanogràfic com a focus d’investigació i conservació de l’àmbit marí.

El mateix dia, a la vesprada, se celebra a l’Auditori Mar Roig del Oceanogràfic la ponència «Oceanogràfic: molt més que un aquari» a càrrec de l’investigador José Manuel Sánchez-Vizcaíno que, a més de ser patró de la Fundació Oceanogràfic, és el coordinador del Servei d’Immunologia Viral i Medicina Preventiva (SUAT) del Centre de Vigilància Sanitària Veterinària (VISAVET) de la Universitdad Complutense de Madrid.

L’assistència a la ponència és prèvia reserva en la pàgina web del Oceanogràfic i l’accés és gratuït.

Decsobrir es taurons

La segona setmana, la Fundació Oceanogràfic centrarà els actes entorn de la investigació i conservació dels taurons. Entre les diverses activitats destaca el Curs universitari de Maneig i manteniment de taurons, del 8 al 12 de novembre en horari de vesprada. Durant cinc sessions, l’alumnat aprendrà els aspectes veterinaris i evolutius dels taurons.

El colofó del curs el protagonitzarà l’estrena del nou documental de la periodista i divulgadora marina, Laura Madrueño, que porta per nom «Rumbo al pasado» i que tracta la progressiva i dramàtica pèrdua de les poblacions de taurons per la sobreexplotació pesquera, en concret a Sudan on hi ha taurons martell.

El documental, obert també a tot el públic i amb entrada gratuïta, es projectarà a les 18:30 hores a l’Auditori Mar Roig prèvia reserva d’assistència en la web del Oceanogràfic.

Per a concloure la Setmana Europea de la Ciència, l’Oceanogràfic ha preparat un dia científic per als «Amics del Oceanogràfic».

El matí del dissabte, 13 de novembre, els «amics» més xicotets gaudiran amb l’espectacle educatiu «Clowntífic» del grup d’humoristes Big Van, en el qual els xiquets i xiquetes es convertiran en autèntics investigadors, alhora que aprenen contingut científic.

A la vesprada, a les 18:00 hores, els més majors també tindran una cita amb l’humor científic a l’Auditori Mar Roig.

Compartir el artículo

stats