Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El programa Kumpania s’amplia per a Infantil i més enllà de l’ESO

El curs passat van rebre este suport 268 xiquets i xiquetes dels quals van promocionar el 89 %

Detall de dos escolars. | F.C

El servei Kumpania de millora socieducativa dirigit a l’alumnat gitano, amplia l’atenció als estudiants de les etapes educatives no obligatòries i l’estén tant a xiquets i xiquetes que cursen Infantil i a les seues famílies, com a joves d’estudis postobligatoris o que tenen l’objectiu d’accedir a ells. Així, en 2021-22 es creen els programes Impulsa Kumpania i Kumpania+.

Com apunta la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives —de qui depén el programa iniciat en 2019—, este curs esperen arribar a un mínim de 480 xiquets, xiquetes, adolescents i joves, als quals se sumaran al voltant de 70 famílies amb fills i filles en Educació Infantil.

En 2020-21 apunten que dels 268 xiquets i xiquetes que acabaren el curs en Kumpania, el 89 % va promocionar de curs. Amb estes dades —i la petició de les entitats i associacions que treballen amb alumnat gitano—, la conselleria amplia la seua aposta als nivells no obligatoris i reforça la intervenció més enllà de Primària i ESO.

Així, Impulsa Kumpania se centrarà en els primers passos dels infants fins que es graduen i inicien un itinerari formatiu o laboral més enllà de la Secundària. Com expliquen des de la conselleria, a 14 grups de tota la Comunitat Valenciana, compost cadascun d’ells amb 12 estudiants de Primària i Secundària, a més de cinc famílies amb fills i filles en preescolar.

Entre altres coses, es promourà l’escolarització primerenca i es faran tallers infantils; al mateix temps que es formarà a l’alumnat més major en hàbits d’estudi, així com a les famílies.

Quant a Kumpania+, acompanyarà a la joventut gitana major de 16 anys que curse estudis postobligatoris (FP, Batxillerat, proves d’accés o universitat) o vaja a accedir a ells. Per això, es crearan dos grups d’un mínim de 24 persones en Alacant i València; i altres dos de 12 en Elx i Castelló.

En estos casos hi haurà acompanyament i orientació —educativa i laboral—; suport acadèmic; assessorament en la cerca d’ajudes a l’estudi; i activitats formatives complementàries.

Reduir desigualtats de partida

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, explica que Kumpania «s'ha demostrat com un instrument efectiu per a intervindre en aquells factors que determinen la desigualtat de condicions i resultats en les quals es troba l'alumnat gitano en el sistema educatiu respecte de la població majoritària, mentre els procura els mitjans necessaris per al desenvolupament de les seues capacitats i l'èxit dels seus estudis».

Compartir el artículo

stats