Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El projecte "L’escola canta" torna després de dos cursos

Els centres interessats poden inscriure’s fins el 17 de novembre

Cloenda d’una edició anterior de «L’escola canta», en Castelló. | LEVANTE-EMV

La Conselleria d’Educació i la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Castelló reprenen en 2021-22 la tercera edició de «L’escola canta», després de dos cursos en què, a causa de la pandèmia, no s’ha pogut realitzar. Este projecte d’innovació educativa promou els valors de treball en equip i el desenvolupament de competències en matèria plurilingüe a través de la música. Els centres interessats a participar-hi s’hi poden inscriure fins al 17 de novembre de manera telemàtica a través d’un formulari electrònic.

Els cors dels col·legis participants estaran preferiblement integrats per alumnat de 5é i 6é de Primària i hauran d’interpretar conjuntament amb la banda de música del seu municipi la cantata «El cor de la Terra».

Els objectius de «L’escola canta» — que implica el professorat de Música, els ajuntaments i les bandes— són donar a conéixer la tradició musical valenciana, millorar la competència lingüística del valencià i fomentar una sensibilitat positiva i una convivència entre diferents cultures, mitjançant la formació de corals, segons explica la conselleria.

Ara, «L’escola canta» es reprendrà en el mateix punt en què va quedar aturat per la pandèmia: amb la cantata en valencià «El cor de la Terra», que reflexiona sobre l’emergència climàtica.

Esta cantata —amb música del compositor Pablo Anglés i lletra del director del Cefire específic Artisticoexpressiu, Ximo Montañés—, va ser creada per a la tercera edició del projecte; i combina música, cant i dramatització, amb parts que inclouen diàlegs i inciten a la reflexió i a la reacció individual i col·lectiva per a capgirar el canvi climàtic.

Les lletres de les cançons tenen una gran qualitat poètica i denuncien la situació climàtica que patix la Terra, sense deixar de projectar, alhora, un missatge optimista si l’ésser humà pren consciència de la realitat i és capaç de modificar hàbits i actituds.

La cantata inclou sis cançons d’estils musicals diferents (vals, pop-rock, ska i soul) que s’han de treballar a escola, assajar posteriorment amb la banda de cada població i, finalment, interpretar en un concert col·lectiu obert en cada municipi.

Els centres participants rebran la partitura de l’obra en versió cant i acompanyament de piano. També hi haurà una versió per a banda, amb les partitures per a les diferents famílies d’instruments.

Una moviment creixent

En la primera edició, «L’escola canta» va mobilitzar en 2017-18 a 1.358 alumnes i 100 mestres de 29 escoles de Castelló. En la segona, quasi va triplicar la participació i va reunir 4.000 alumnes de 70 col·legis de sis comarques de Castelló i altres dues d’Alacant. En 2019-20, quan es va decretar l’estat d’alarma, ja s’havien inscrit en la tercera edició prop de 6.300 alumnes de 118 centres educatius de 14 comarques de Castelló, València i Alacant.

La directora general d’Innovació Educativa, Reis Gallego, destaca la «necessitat de recuperar iniciatives que enriquixen la vida de les escoles i que fan de pont entre l’educació i la cultura». La direcció general també treballa per a donar continuïtat a les altres iniciatives que van nàixer el curs passat: «Rapsodes» i L»’escola dansa».

Compartir el artículo

stats