Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

El cooperativisme davant una nova FP

La tramitació del projecte de llei que donarà lloc a una nova regulació de la Formació Professional (FP) convida tots els agents que actuen en aquesta etapa educativa a dir-hi la seua. El cooperativisme educatiu, en tant que escola i en tant que cooperativa, se sent especialment cridat a posicionar-se.

És per això que fem una lectura positiva dels avanços que suposarà aquest nou marc en què l’FP creixerà. Conseqüentment, la perspectiva d’aquests avanços ens motiva a reflexionar i a situar-nos per respondre de la millor manera davant els canvis que ja s’estan donant en l’FP.

Com a centres educatius, perquè si la nova llei aposta per una FP que vol ser flexible, modular, accessible, innovadora i promotora de l’emprenedoria, les cooperatives d’ensenyament que fem FP, per la nostra organització centrada en les persones i pel caràcter innovador dels nostres projectes, estem en una disposició òptima per ser centres que articulen una oferta d’FP que responga a aquestes característiques.

Davant un model d’FP on s’anuncia que no se suprimeix res, però on es flexibilitza tot, els nostres projectes educatius tenen capacitat contrastada per desenvolupar-se amb flexibilitat, amb aquesta versatilitat que la nova FP exigeix. Amb el suport de l’Administració, aquesta exigència de flexibilitat pot esdevenir una oportunitat de creixement per als centres educatius que fem FP.

I com no, davant un model d’FP que vol promoure l’emprenedoria, des del cooperativisme educatiu reclamem que aquesta promoció de l’emprenedoria incloga també l’emprenedoria cooperativa.

El segon Pla Biennal de Suport i Foment del Cooperativisme del Govern valencià, el vigent pla Fent Cooperatives, parla expressament de l’estímul d’aquesta emprenedoria cooperativa i de la integració de la formació cooperativa a tots els nivells del sistema educatiu.

Coherentment amb això, reclamem que la nova llei d’FP incorpore una referència explícita al foment de l’emprenedoria cooperativa i al model d’empresa cooperativa. I també reivindiquem que en el desplegament d’aquesta nova FP, l’emprenedoria cooperativa puga ser present a les aules d’emprenedoria dels centres educatius; unes aules que defensem que puguen crear-se i rebre el suport de l’Administració a tots els centres educatius sostinguts amb fons públics.

Des d’una visió com a empreses cooperatives, els avanços que comportarà aquesta nova llei són una invitació perquè el cooperativisme faça un pas endavant. En aquest nou escenari en què l’empresa adopta un rol central, les cooperatives tenen molt a dir: perquè són empreses bastides sobre uns determinats valors i principis, un dels quals és, justament, el de l’educació i la formació; i perquè són empreses que situen en un lloc principal el creixement professional i humà de les persones que les integren, també de totes aquelles que es formen i es formaran en elles. Per tant, caldrà establir mecanismes (i, si de cas, cercar incentius) que facen possible que aquesta potencialitat del cooperativisme es puga desenvolupar a partir de la realitat del teixit cooperatiu del nostre país.

En aquest context, hi ha reivindicacions que a hores d’ara ens semblen més escaients que mai, com ara la d’assolir una representació del cooperativisme en aquells espais en què es dissenyen i s’avaluen les polítiques públiques de promoció de l’FP. Una demanda que continuem brandint perquè, crèiem i creiem, que allà on es parle d’FP la veu del cooperativisme resulta essencial.

«L’educació és el punt en què decidim si estimem prou el món com per assumir una responsabilitat cap a ell», va escriure Hannah Arendt. En determinats moments de canvi, com és el que ara estem vivint a l’FP, aquest pensament cobra especial rellevància perquè ens interpel·la. Davant la nova FP, sabem que ens cal renovar el nostre compromís educatiu i cooperatiu, perquè sí, estimem el món i sobretot ens estimem l’educació. Ara toca posar al dia la nostra identitat i les nostres accions: som cooperativa i fem ensenyament públic, també en fer FP.

Des del cooperativisme educatiu també estem convençuts que ens trobem en un veritable moment d’oportunitat per la transformació de l’FP i que, per això, tothom hem de fer el possible per aprofitar-lo i per contribuir al seu èxit.

Compartir el artículo

stats