El Projecte 50/50, que s’inicià a València en 2017 amb l’objectiu d’estalviar energia en els centres educatius, supera per primera vegada les places de sol·licituds disponibles amb unes 15 inicials a les quals han optat 18 centres diferents.

El pla, promogut per l’Ajuntament de València, presenta una iniciativa on la comunitat educativa ha d’estalviar energia, aigua i reduir les emissions de CO₂, el que les permetrà estalviar econòmicament i reinvertir part d’estos guanys.

Així, al finalitzar el curs escolar cada centre rebrà una subvenció equivalent al seu estalvi: un 50 % anirà a fons perdut, però l’altre 50 % es dedicarà a portar a terme les mesures d’eficiència energètiques que cada centre haja proposat, una vegada siguen aprovades per l’Ajuntament de València.

Els actors principals

Cada centre es convertix en un equip energètic integrat per membres de la comunitat educativa que han de vetllar pel compliment del projecte i de transmetre coneixements a l’estudianta, per tal de conscienciar a una societat que transcendix de les activitats d’un col·legi. Però, l’alumnat són els protagonistes, els que actuen, i estan assessorats per empreses especialistes.

D’esta manera l’objectiu es centra en empoderar a les xiquetes i xiquets per a estalviar energia, conscienciar-los de la importància del medi ambient i potenciar el treball en equip. Així, es podrà fer front al canvi climàtic amb l’incentiu d’aconseguir un benefici econòmic, explica el consistori.

Va ser en maig quan la Junta de Govern Local de l’Ajuntament va aprovar la convocatòria per a noves places en 2021-22. Esta compta amb un pressupost de 103.134 euros per a repartir entre els centres. per a promoure la sensibilització amb el medi ambient que després l’alumnat traslladarà a la seua casa amb comportaments establerts en els col·legis.

El que busca la iniciativa és conscienciar a l’estudiantat per a lluitar contra el canvi climàtic, de forma que aprenguen a estalviar aigua potable i llum, de la mateixa manera que coneguen les conseqüències que el CO₂ pot tindre en el medi ambient i, per tant en les vides de la societat en general.

Quant a les edicions anteriors, les dades presenten un èxit rotund amb un augment en el nombre de centres que fan un total de 44 des de l’inici: cinc en el curs 2017-18; deu en 2018-19; 14 en 2020-21 i 15 en l’actual curs on s’han presentat 18.

Per tant, en 2020-21 van participar 14 centres entre els quals es troben: els col·legis públics (CEIP) Ballester Fandos, Benimamet, Camí de l’Horta, Carles Salvador, Castellar Ol·liveral, Cervantes, Federico García Lorca, Giner de los Ríos, Luis Santàngel, Rafael Mateu Cámara, Raquel Payá, Sant Isidre i el Vicente Gaos, a més del col·legi municipal Santiago Grisolía.

Estalvi en xifres

Estos centres van desenvolupar el projecte durant els moments més restrictius de la pandèmia i, tot i que el curs passat va estar afectat per la covid-19 i l’onada de fred —ja que s’havia de donar classe amb les finestres obertes i la calefacció posada—, les xifres d’estalvi econòmic estimat ronden els 36.500 euros, en els quals no s’han tingut en compte les despeses de calefacció en els centres on haja augmentat de manera significativa per la pandèmia.

Per la seua part, l’estalvi estimat d’emissions de CO₂ han sigut prop de 35.600 kg en total. Quant al kW d’energia estalviada el total és de 89.900 kW, aproximadament. Per últim, l’aigua ha arribat als 26.000 m3 d’estalvi.

El 50/50 és una proposta que va nàixer a Alemanya al començament dels anys 90 i va arribar a València quasi 30 anys després. La idea era la mateixa que ara, fer treballar als col·legis en activitats d’estalvi energètic amb un incentiu econòmic per als centres educatius i administratius dels edificis.

El resultat és per tant, un benefici per a tots, ja queles escoles ensenyen i involucren a l’alumnat en les activitats d’estalvi d’energia per mitjà de diferents comportaments, i el centre obté recursos econòmics que els permeten continuar amb estes mesures.

Com a conseqüència, l’autoritat local reduïx els costos econòmics i s’aconseguix un medi ambient local més net.