Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

CRÒNICA

El primer congrés estatal Coeduca, una fita històrica

Els testimonis de mestres han aportat eines pedagògiques sòlidament experimentades a l’escola

Francisca Ripoll i AmparoTomé, en la ponència inaugural. g.caballero

El divendres 29 i dissabte 30 de novembre es va celebrar el I Congrés Estatal Coeduca de la Conselleria d’Educació. Este acte va congregar a més de 600 docents en Les Arts Reina Sofia de València. Mil persones van seguir en directe la jornada en streaming.

L’imponent programa reunia mestres de la coeducació com Amparo Tomé, Elena Simón o Ana López-Navajas, totes elles unides per una història comuna, a saber: promoure la igualtat entre homes i dones des de l’àmbit educatiu quan el androcentrisme impregnava currículums i legislació. Els seus testimoniatges van aportar eines pedagògiques sòlidament experimentades a l’escola, de manera que ningú va marxar de la sala sense projectes, idees, estratègies, propostes; carregats també d’ingredients imprescindibles per a coeducar com la il·lusió, el compromís, la perseverança.

La jornada compartia a més bones pràctiques d’altres comunitats autònomes, com les Illes Balears, Catalunya o la Comunitat Foral de Navarra.

El coneixement col·lectiu sempre eixampla la mirada educativa, per això és important donar visibilitat a projectes que sumen en matèria d’igualtat. El batec de les papallones d’Itziar Prats i Isabel Gallardo (latidodelasmariposas.com) va deixar sense paraules a l’auditori. La violència vicària contra aquestes dones es transforma en un projecte educatiu i social, alguna cosa que dóna sentit a la dignitat humana i aporta confiança en la humanitat. Poden visitar la pàgina web citada o escoltar el seu testimoniatge en el vídeo «1r Congrés Estatal Coeduca» disponible en el canal de YouTube de la Generalitat Valenciana. Cal donar-los el protagonisme a elles i un aplaudiment ben merescut per convertir el dolor i la injustícia en un camí d’esperança, lliure de violència contra les dones i la infància.

L’última ponència va ser la de l’escriptora Rosa Regàs, qui, a punt de complir 88 anys, va reivindicar el paper del professorat per a construir un món millor, recordant el gran paper educatiu que van fer els mestres en la tristament curta etapa de la República. Quatre generacions perfectes de mestres, va dir, suposa un avanç important al nostre país, marcat encara per l’empremta franquista. Seguint a Kapuściński, Regàs recordava que una dictadura fa mossa en la seua ciutadania durant cent anys. Una idea que va semblar agradar a Miguel Soler, secretari autonòmic i encarregat de clausurar el congrés, present durant tota la jornada del dissabte i bona part del divendres.

Este I Congrés Estatal Coeduca esdevé una fita històrica. És el primer d’uns altres per vindre. És la trobada pública necessària per a reivindicar que la Conselleria d’Educació s’enllarda en matèria d’igualtat i coeducació. El projecte «Coeducacentres» es va posar en marxa el curs passat en mode pilot en huit centres educatius. Este curs 2021-22 són més de 80 centres els implicats.

Per primera vegada en la història del País Valencià, la coeducació no és la germana menor del sistema educatiu. Felicitar per este assoliment a Nati Fajardo, directora del Pla Director de Coeducació, i Rubén Mateo, coordinador del projecte. I a totes les companyes i companys dels Cefire que treballen a tope perquè la coeducació siga per fi un projecte arrelat, fonamentat i radical en tots els centres educatius.

Compartir el artículo

stats