Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un alumnat compromés amb la cultura valenciana

L’estudiantat del Col·legi Santa Maria de València descobrix la gastronomia tradicional a través de l’elaboració de murals, llibres de receptes i fotografies artístiques

Tomás Ramada, alumne de 1r d’ESO, i Sofía Madrid, alumna de 4rt d’ESO. F.Calabuig

Celebrar la cultura valenciana és molt més que commemorar la figura del rei Jaume I o portar una bandera. Per este motiu, el Col·legi Santa Maria de València s’interessa per no oblidar i recordar els valors de «la terreta». Cada any busquen perspectives diferents per a abordar tots els àmbits de la cultura valenciana, una tasca en la qual tot el col·legi s’involucra. Així, este curs s’han centrat en la rica i típica gastronomia, que van treballar una setmana per poder gaudir del treball la vespra del Nou dOctubre, Dia de la Comunitat Valenciana.

«Segons l’etapa, cadascú s’implica d’una manera o d’un altra. El treball dels més xicotets van ser les sanefes de la cuina valenciana, els taulellets típics de Manises; en Infantil van pintar les fruites i verdures de l’horta valenciana i van fer un muntatge com si fora un bodegó...», explica Mari Carmen Prieto, mestra de Valencià del centre concertat.

Per part de l’alumnat des de 5é a Secundària, es va elaborar un llibre de receptes amb una recopilació dels plats més casolans, per tal d’apel·lar a allò quotidià i al sentiment de família i pertinença, «per poder relacionar-los amb els plats de les iaies», apunta Prieto. A més, un altre projecte que es va dur a terme va ser la recreació de la Mocadorà ,amb un «àlbum de fotos artístiques amb l’estudiantat vestit de negre i agafant una fruita o verdura amb creativitat», exposa la docent.

Mural d’Infantil que simula un bodegó. F.CALABUIG

Conservar les essències

Tot i que la pandèmia ha canviat la forma de fer els projectes —ja que abans es presentaven een un acte en el pati, amb les famílies—, la solució ha sigut compartir-ho per les xarxes socials. «Anys passats han sigut molt millors perquè no estaven les restriccions. Per exemple, vam fer una fira de comarques on cada classe representava una i portàvem plats típics», afirma Tomás Ramada, alumne de 1r d’ESO, qui assegura que «el 9 d’Octubre en este col·legi està a un altre nivell». Així, altres cursos han tingut haimes, falconeria o la recreació d’una entrada a cavall del Rei Jaume I.

Però l’alumnat no només treballa la cultura valenciana pel Nou d’Octubre. Durant el curs es desenvolupen més activitats, per exemple, «el següent projecte són les comarques que treballarem a 1r d’ESO, on cada classe farà una guia turística», assegura Prieto.

L’objectiu, com declara Vicenta Rodríguez, directora del Col·legi Santa María, és que els xiquets i xiquetes «sàpiguen valorar allò quotidià, l’essència de la Comunitat Valenciana», per això organitzen este tipus d’activitats des de fa més de 20 anys.

Com han experimentat, la cultura en general —i la valenciana en concret— unix i més encara, amb projectes que la reivindiquen. «Jo no tinc família valenciana, però gràcies al fet que ens fan indagar en estos temes, m’adone del que ens envolta... i m’agrada», reconeix Sofía Madrid, estudiant de 4t d’ESO Sofía Madrid.

Per això, «des de xicotetes se’ls ensenya a l’estudiantat a que visquen l’essència de la seua pàtria valenciana, en el sentit de reivindicar allò popular», declara la directora que afegix que són treballs com estos els que generen «el sentiment de pertinença i fan que els més joves cuiden la terra».

Taulells valencians elaborats per l’alumnat. F.calabuig

Lligams amb la terra

D’esta manera, l’alumnat es compromet amb uns valors i aprenen a apreciar tot allò que els envolta i, potser, no s’havien fixat. Tanmateix, senten que formen part d’un col·lectiu i que seran ells qui transmetran els valors en un futur. La veritat és que «és important que l’alumnat conega la cultura i gastronomia perquè sàpiguen el que tenim i, més encara en el nostre col·legi que és principalment castellanoparlant», insistix la professora de Valencià.

«Des dels col·legis hem de formar, òbviament de manera intel·lectual, però també en la formació més cultural i sentimental, i per això posem molt d’empeny en el nostre centre. Per això celebrem tant les falles com el Nou d’Octubre, perquè volem que l’estudiantat es senta d’esta terra, la facen gran i es comprometen amb la seua vivència, defensa i enriquiment», reitera la directora del Col·legi Santa María.

Compartir el artículo

stats