Les aules s’omplin de papallones i color morat amb l’arribada del 25 de Novembre, el dia contra la violència masclista, que es commemora demà. Cada vegada són més els centres que s’impliquen en fer projectes des de ben xicotets per educar a l’alumnat en valors tan importants com el respecte. Un dels exemples és el CEIP Platero y yo d’Aldaia, que s’ha sumat al projecte «Latido de Mariposas», de la valenciana Isabel Gallardo, per fer denúncia i ajudar a les xiquetes i xiquets a identificar la violència masclista i posar-li fi.

«Latido de Mariposas» va ser creat per Isabel Gallardo després de veure en les notícies un cas de violència vicària que va patir Itziar Prats, que va perdre els seus fills assassinats per la seua exparella. «Va ser eixe impuls necessari, el fet de tindre un fill de la mateixa edat i els valors que havia rebut de la seua família», el que van portar a Gallardo a treballar per «associar un símbol a esta causa», afirma Gallardo.

Al centre d’Aldaia porten setmanes preparant la reivindicació de demà. Els més menuts han fet un mural amb papallones i la seua empremta; en Primària, l’alumnat ha elaborat diferents murals amb papiroflèxia i eslògans; i els majors de 6é, «han treballat el que s’ha fet en altres cursos, per saber que no són els únics», explica la mestra Laura Salas. A més, shan omplert el corredor de papallones que pengen del sostre i que simbolitzen totes les dones: les que estan i les que no, com les germanes Mirabal.

Van ser elles, uns del primers descobriments de Gallardo, ja que buscava el significat que hi havia darrere del 25N i va descobrir la història d’estes dones, assassinades a la República Dominicana. «A estes germanes se les coneixia com les germanes papallona», relata la creadora del moviment, i per això va triar este símbol, que ara s’ha convertit en un emblema cada vegada més visible per a denunciar la violència contra les dones.

Després, va començar a treballar amb les paraules, amb una iniciativa que va arribar a una professora de l’IES el Molí de Torrent. Aleshores, Gallardo li va contar que volia fer una papallona per al projecte que estava creant i va ser eixe centre el primer en fer un mural d’una papallona com a denúncia de la violència masclista que, a més, aportava una educació en perspectiva de gènere a les aules. «Tan important és parlar del colom de la pau, com de la papallona de les germanes Mirabal», destaca Gallardo.

Al primer centre després s’han sumat més i més, ja que «és un projecte que s’adapta a qualsevol espai amb l’objectiu de donar valor a la humanitat, persones i vida», explica la impulsora de «Latido de Mariposas». «Els centre educatius és el que ens fan més grans i enriquidors», assegura.

Les papallones omplin les aules | FOTOS DE JM LÓPEZ.

En el cas del CEIP Platero y yo el projecte va arribar per part de «la Unitat d’Igualtat de l’Ajuntament d’Aldaia que va convocar als centre perquè Isabel Gallardo ens presentara el projecte», exposa Maribel López, directora de l’escola pública. Després, «quan ho vaig proposar al centre, la gent de seguida es va implicar; l’alumnat ha participat i ha gaudit d’este mes de treball on han estat molt conscienciats i sensibilitzats», expressa la directora.

El nivell d’implicació és tal al centre d’Aldaia que inclús les monitores de menjador i cuineres han fet manualitats, murals, davantals temàtics... i l’empresa del menjador ha elaborat un menú especial per a demà.

A més, el treball ha arribat a les famílies, ja que cada alumna i alumne havia de portar a casa una papallona en blanc i decorar-la amb creativitat en família, perquè la implicació del pares i mares amb esta causa és fonamental.

L’objectiu al centre és «donar-li visibilitat a l’alumnat i treballar els valors d’igualtat i respecte a classe per a aconseguir acabar amb la violència masclista», reitera López. Per este motiu, s’han emprat diferents contes i cançons, com la del moviment de les papallones, per «arribar millor als menors i reconduir conductes i no normalitzar certes relacions», explica Isabel Gallardo.

Les papallones omplin les aules

Treballar des de l’arrel

Així, des de cada nivell s’ha treballat la coeducació durant un mes per tractar esta xacra social des de l’arrel, que és l’educació. Per exemple, en Infantil la mestra Verónica Raga comenta que sempre tracten de «llegir contes amb perspectiva de gènere». Per tant, per a este mes han explicat més encara que la violència masclista és «exercida des de l’home cap a la dona amb el llibre ‘Pepuca y el monstruo que se llevó su sonrisa’».

En el relat «s’exposa la violència masclista en forma de paral·lelisme amb el que ocurrix en la vida real», apunta Raga. La protagonista de llibre s’enamora d’un monstre que, poc a poc, li demana que deixe de fer coses fins a fer-la perdre el somriure. Aleshores, comença una recerca amb el suport dels seus amics, que mostra a l’alumnat com detectar «també que si a casa veuen algun tipus de relació on es perda el respecte, no és normal i no han de copiar-ho», afirma la mestra.

Les papallones omplin les aules

La fi és remarcar «que l’alumnat és el futur i tenen la clau per canviar el món i acabar amb este problema que patixen moltes dones», declara Helena Linares, mestra de 3r de Primària. Així, l’alumnat es mostra compromès i expressa la necessitat que «la violència masclista pare ja, les dones estem fartes», crida l’alumna de 6é, Claudia Torres. «És molt cruel que hi haja homes que maten dones i fem papallones per recordar-les», declara Pau Jarillos, alumne de 6é.

Este projecte els ha ensenyat que «tots són iguals i les papallones representen una situació que pot canviar», assegura Clara Martínez,escolar de 6é, a més de «posar-se en la pell de les víctimes», afegix Adriana Medina, del mateix curs.

Així, per finalitzar i donar-li encara més visibilitat al projecte del centre, demà eixiran per grups al pati i llançaran globus i papallones des de les finestres, perquè quede clar que «Latido de Mariposas» i els seus valors «no són una moda, són una necessitat», destaca Isabel Gallardo, que mai havia imaginat que el seu projecte espontani tindria tanta repercussió en el món educatiu, polític i social.