Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La tortuga número 600 ingressa en l’ARCA de la Mar de l’Oceanogràfic

L’exemplar juvenil, recollit en un tresmall a Benicarló, pateix embòlia gasosa i es recupera a l’hospital de tortugues de la Fundació Oceanogràfic

La tortuga capturada accidentalment, la setmana passada, a Benicarló, i arreplegada per una embarcació de pesca. | LEVANTE-EMV

L’Àrea de Recuperació i Conservació de Fauna Marina (ARCA) de la Fundació Oceanogràfic acaba de registrar l’ingrés de la tortuga número 600. La setmana passada, l’embarcació Ciutat de Benicarló va capturar accidentalment a la tortuga amb el seu tresmall i, després de trobar-la, va donar l’avís al 112 activant així la Xarxa de Varamients de la Comunitat Valenciana formada per la Conselleria d’Agricultura, Transició Ecològica i Desenvolupament Rural; la Universitat de València i la pròpia Fundació.

L’equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic es va desplaçar fins al port de Benicarló i va traslladar a l’exemplar, de poc més de dos quilos, fins a l’ARCA de la Mar de l’Oceanogràfic per a realitzar-li els controls veterinaris corresponents.

A la seua arribada a les instal·lacions de la Fundació, l’equip de veterinària va dur a terme la revisió mèdica habitual per a comprovar el seu estat de salut —analítica completa de sang, un estudi radiològic i un estudi ecogràfic— i se li va diagnosticar embòlia gasosa. Es tracta d’un trastorn causat per la formació de bambolles de gas en els seus òrgans que es produïx després de patir una pujada brusca des de zones profundes fins a la superfície, normalment a causa d’una captura accidental per xarxes de pesca d’arrossegament.

Este trastorn va ser descrit pels veterinaris de l’Oceanogràfic després d’atendre nombrosos casos de tortugues capturades per xarxes d’arrossegament que, en el moment de la seua arribada, no semblaven patir cap mal i passades unes hores començaven a mostrar els estranys símptomes.

Per a desfer estes bambolles i restablir la funcionalitat dels òrgans afectats, s’utilitza una cambra hiperbàrica en la qual se sotmet a l’animal a una pressió alta -similar a la que existix en el fons marí en el moment de la seua captura- i es va despressuritzant lentament, permetent que les bambolles es dissolguen de manera natural.

Des que es va obrir l’Oceanogràfic en 2003, s’ha col·laborat puntualment en determinats casos complexos relacionats amb la fauna marina, però la seua implicació ha anat progressant amb el pas del temps, començant amb la seua col·laboració amb el centre de recuperació de Fauna del Saler, depenent de la Generalitat Valenciana.

L’any 2007 es posa en marxa l’ARCA i va ser aleshores quan es comença a computar l’entrada de tortugues per a la seua curació i solta posterior a la mar.

Amb l’ARCA de la Mar, coneguda també com l’hospital de les tortugues, s’intensifica l’atenció d’animals el número dels quals incrementa gràcies a la col·laboració dels pescadors: la seua implicació i atenció amb les tortugues ha augmentat la mitjana anual d’animals atesos en estes circumstàncies. De fet, ja s’aconseguix habitualment la xifra de 90 tortugues a l’any.

Compartir el artículo

stats