Si sumem el foment de la lectura amb l’aportació de material escolar a les aules que més ho necessiten, el resultat és «Lecturas por sonrisas», el projecte fundat per quatre centres de la Comunitat Valenciana i un de Catalunya.

Des del Col·legi Palma de Paterna i els CEIP Alberto Sols i Cristóbal Colón de Sax, a més del CEIP Virgen del Rosario de Salinas i l’Escola Sant Julià de Sabadell, tenien la necessitat de fomentar la lectura als centres i incorporar la gamificació. Com explica Alfons Nàcher, docent del Col·legi Palma, a partir d’un estudi, es van adonar que l’alumnat no llegia, aleshores, es van posar en contacte diferents docents, la majoria de la plataforma «Docentes Gamificando» i, es va crear el projecte nacional «Lecturas por sonrisas» que ja compta amb 24 centres valencians, quasi la meitat del total de 56 inscrits.

Lectura en clau solidària

El projecte consistix en intercanviar les lectures per «cofres solidaris» valorats en 500 euros. Amb cada llibre que llig l’alumnat, s’aconseguirà una «clau» que se sumarà a la resta per poder arribar a l’objectiu marcat i poder obrir-lo, simulant un joc amb recompenses.

L’objectiu és que es fomente la lectura de manera que l’alumnat puga observar que mentres es divertixen i descobrixen un nou món, ajuden a altres xiques i xics com ells.

D’esta manera «es motiven, com ja s’ha observat amb un major percentatge de lectures que altres anys», destaca Nàcher, gràcies, per exemple, que els cofres s’obrin online, també, perquè l’estudiantat puga vore el que, a més, aporta la seua lectura, ja que la iniciativa també compta amb una finalitat solidària.

Una vegada el cofre s’obri, un patrocinador— com Santillana, ajuntaments o ampes— financen un lot de material escolar i educatiu que s’envia a centres necessitats. Per a continuar amb esta tasca, els centres participants animen a més institucions, entitats i empreses a participar, ja que «aconseguir els patrocinadors és el més difícil», assegura Nàcher.

Ajuda a les escoles de la Palma

La gamificació — tècnica d’aprenentatge que porta la mecànica dels jocs a les aules— està present en este cas mitjançant unes fitxes amb diferents «claus» que els escolars de Primària coloregen quan terminen de llegir un llibre. Les «claus» es contabilitzen cada quinze dies i en un mapa es marquen els cofres, que cada vegada tenen un objectiu major per a poder obrir-los.

Al principi del projecte, que va començar al setembre, «Lecturas por sonrisas» va «posar un objectiu massa alt i es va tardar fins a mitjà d’octubre per aconseguir el primer cofre», reconeix el docent. No obstant això, «era normal perquè l’alumnat venia d’estiu i els costava més, però ara a la classe que menys llegia l’hem hagut de premiar per la seua implicació i compromís», assegura Nàcher. «L’alumnat en general es mostra molt motivat», explica el docent.

Cada cofre porta 500 euros en llibres i material escolar per solidaritzar-se amb els centres i alumnat que més ho necessite. Per exemple, els quart i cinqué cofres aniran per al CEIP Los Campitos de la Palma—el primer a desaparéixer per l’erupció del volcà—, per iniciativa del propi alumnat. «Va ser l’estudiantat el que va comentar que volia ajudar a l’alumnat de la Palma, ho vam parlar entre els coordinadors i ho vam posar en marxa», apunta el docent del col·le concertat.

Este cofre estarà finançat pels ajuntaments de Salinas i Sax, per ajudar a persones com «els 28 alumnes que ho han perdut tot del CEIP Los Campitos», explica Nàcher. A més, ajuden «al xicotet comerç, perquè en el cas de la Palma el material es comprarà en la llibreria on el centre decidisca», afegix el mestre.

Lectura en clau solidària

D’altra banda, quant a la participació, el projecte es troba obert per a qualsevol centre, cicle o aula que vulga sumar-se, ja que «no fa falta que s’inscriga el centre complet», exposa Alfons Nàcher. Així, qualsevol alumne pot llegir i ajudar a la causa. També es pot participar com a patrocinador, aportant una ajuda econòmica per comprar els «cofres», o centre receptor, en cas de necessitar material i si es completa un formulari.

Tots els avanços d’esta iniciativa es poden seguir a través d’un portal online en la plataforma Genial.ly on s’observa com es van desbloquejant els cofres i compta, també, amb un apartat de recomanacions on directament l’estudiantat, omplint un formulari, recomana un llibre dins del cicle en el qual es troba.

També es pot fer un seguiment dels centres inscrits als quals, amb l’èxit del projecte, «quasi cada dia es suma un nou», insistix el professor. «Ja són 56 centres dels que quasi la meitat, 24, són valencians i quatre sud-americans», i Nàcher avança que «s’espera que a partir de febrer s’inscriguen més centres de Sud-amèrica, ja que ara estan en vacances».

El total la xifra d’alumnat implicat i compromés és de 9.500 escolars i estudiants que, en el moment de la redacció d’este reportatge, ja han llegit 6.243 llibres, dels quals «845 perteneixen al Col·legi Palma», afirma el docent, que espera que el projecte continue creixent per a desenvolupar l’aprenentatge i, sobretot la cultura i els valors entre els xiquets i xiquetes.