Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Quinze grups recopilen cançons en valencià en "Mans enlaire"

La Diputació de València presenta un CD amb música de diferents estils per a jugar, aprendre i divertir-se

Xiquetes ballant el dissabte, a la presentació del disc. | LEVANTE-EMV

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha presentat un CD amb cançons de 15 grups valencians en actiu dedicats a la música per a xiquetes i xiquets. El recopilatori «Mans enlaire» està dirigit per Josep Vicent Frechina, amb una carpeta dissenyada per la il·lustradora gallega aveïnada a València, Elga Fernández.

En la presentació del CD, el passat dissabte a la Beneficiència de València, van actuar Marcel el Marcià —guanyador d’un Premi Carles Santos 2021—, i La Factoria de Sons, un dels grups finalistes del mateix certamen.

«Amb esta iniciativa volem donar ferramentes a les famílies, educadors i educadores per tal que puguen jugar en valencià i que els xiquets i xiquetes comproven que la nostra llengua servix també per jugar al pati i passar-ho bé», destaca Dolors Gimeno, diputada de Normalització Lingüística. I és que «cal que el valencià estiga present al pati i al carrer, i per això és necessari ensenyar als xiquets i xiquetes a jugar en la nostra llengua».

El CD inclou cançons d’Iruixa & Skargots, Ramonets, El Triangulista, Rodamons Teatre, Llum, Xis i Pum, El corral de Pepeta, Trobaversos, Trobadorets, Marcel el Marcià, Àlvar Carpi i Esther Andújar, Canta Canalla, La Factoria de Sons, La POP i Dani Miquel.

Des de fa alguns anys han proliferat en quantitat i en qualitat les formacions musicals valencianes dedicades a la música infantil, compensant el dèficit d’este gènere que hi havia fa un temps.

Per això, la Unitat de Normalització Lingüística ha pensat que és una «bona ocasió» per a fer una antologia i difondre esta mostra d’una gamma musical «sorprenent», perquè arribe a famílies, centres escolars i biblioteques municipals.

Entre les propostes hi ha contes contats que ens transporten al Grup de Folk de la Nova Cançó, cançons tradicionals adaptades a la guaracha, aires de vodevil, country americà, rumba, poesia infantil musicada, balades Nueva Trova, pop entreverat de reggae, vals grunge, recitatius amb instrumentació i melodies medievals, rock gòtic, rock dur guitarrer o pop ska.

El títol del CD està inspirat en l’animació escènica que solen fer estos grups musicals: Mans enlaire! I tota la família a cantar i ballar! Les cançons estan disponibles en línia en la plataforma Bandcamp (https://valenciaaladipu.bandcamp.com/music) i els textos editats en un document PDF descarregable des del portal www.dival.es/normalitzacio.

Compartir el artículo

stats