Suscríbete

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La Fundació Oceanogràfic porta la seua escola als hospitals

El professorat especialitzat de l’Hospital Doctor Peset de València ha rebut el paquet educatiu amb la formació i els materials necessaris perquè l’alumnat ingressat continue amb les seues activitats escolars

Material amb mostres biològiques d’animals per als pacients infantils ingressats. | LEVANTE-EMV

La Fundació Oceanogràfic ha portat als alumnes ingressats a l’Hospital Universitari Doctor Peset de València el seu programa «La Fundació Oceanogràfic viatja al col·le» a través del professorat que els atén diàriament. La iniciativa s’ha dut a terme coincidint amb el Dia del Xiquet i la Xiqueta que es va celebrar ahir, 26 d’abril, en commemoració al dia que els infants van poder eixir al carrer després del confinament.

Membres de la Fundació Oceanogràfic junt amb personal docent de l’hospital. | LEVANTE-EMV

L’objectiu del programa de l’aquari és sensibilitzar a tots aquells xiquets i xiquetes que es troben ingressats en els centres hospitalaris i que han de continuar amb la seua activitat educativa regular, en la mesura que les seues malalties ho permeten.

A conseqüència de la pandèmia de covid-19, el departament d’Educació de l’Oceanogràfic va adaptar la seua oferta educativa per a arribar a altres espais com els hospitals, a partir de l’interés mostrat pel professorat especialitzat que treballa en estes unitats.

Així, l’Oceanogràfic ha brindat als docents tot el paquet educatiu en l’oferta d’este curs de «La Fundació Oceanogràfic viatja al teu col·le», que inclou la formació i els materials perquè puguen continuar amb les seues activitats. Les sessions inclouen vídeos fets per escolars i mostres biològiques de diferents animals.

Tanmateix s’ha oferit com a element complementari «La Marleta Marina», un cofre de recursos educatius» amb diversos «tresors» que pretenen descobrir la gran riquesa i les amenaces existents en les mars i oceans. En este cas també hi ha mostres biològiques, a més de fitxes de treball, una mascota (peluix), el llibre «Ona la Tiburona», o l’edició especial del quadern Rubio de taurons.

La col·laboració de l’Oceanogràfic amb els hospitals valencians no és nova, ja que va començar en l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València on, a més, es va decorar un corredor de l’àrea infantil i es van oferir algunes xarrades.

De pacients a escolars

La Unitat Pedagògica Hospitalària (UPH) és el recurs educatiu que la Conselleria d’Educació ha establit als hospitals públics de la Comunitat Valenciana per a donar resposta educativa als alumnes hospitalitzats. La missió de les UPH és donar continuïtat «al col·le» a través d’un projecte d’educació motivador i enriquidor, facilitant d’esta manera la millora de la seua estada hospitalària, oferint normalitat i disminuint la sensació d’estrés que pot produir un ingrés hospitalari.

La lectura diària, el joc, la investigació i la celebració de les festes habituals en els centres educatius són alguns dels principals recursos que s’utilitzen.

Reivindicars els drets

La primera vegada que es va proclamar el Dia Internacional del Xiquet va ser l’any 1925, durant la Conferència Mundial sobre Benestar Infantil, celebrada a Ginebra (Suïssa), on es va establir l’1 de juny com a data oficial en la majoria dels països del món.

L’ONU, per la seua part , el celebra cada 20 de novembre el Dia Universal del Xiquet i va triar aquesta data perquè va ser eixe dia de 1959 quan es va aprovar la Declaració dels Drets del Xiquet.

Ara, es suma un nou dia. El fet de celebrar el Dia del Xiquet el 26 d’abril recorda l’any 2020, en plena pandèmia, ja que este va ser el dia en què els xiquets i les xiquetes van poder tornar a eixir, des de l’inici del confinament.Així, eesta efemèride servix per a ressaltar el paper dels més menuts i en record dels seus drets.

La Fundació Oceanogràfic s’ha sumat a la iniciativa de la Fundació Crecer Jugando —que compta amb el suport de l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguets i l’Institut Tecnològic del Joguet (AIJU)— per a promoure l’atenció de la societat sobre la figura de la xiqueta i el xiquet, el seu desenvolupament, benestar i felicitat.

Enguany, a més, la Fundació Oceanogràfic ha signat un manifest, al qual ja s’han sumat més de 1.500 entitats a nivell nacional, que contempla nombroses propostes i activitats dedicades a fomentar el joc i la lectura, l’art o l’esport des de la tolerància, la igualtat i la integració.

Compartir el artículo

stats