La setzena edició del programa «Pilota a l’escola» —que organitza la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport juntament amb la Federació de Pilota Valenciana—, ja ha començat a desplegar les finals comarcals de Secundària. En total es tracta d’11 trobades, en les quals participen este curs 1.240 alumnes de 43 centres educatius de Secundària, i són el pas previ a les finals autonòmiques de Secundària.

Participants de l’IES N1 de Requena. levante-emv

La primera d’elles va començar el passat 7 d’abril a Muro d’Alcoi, i fins a mitjans de maig també hi haurà a Vila-real, Massalfassar, Castelló de la Plana, Benigànim, Manises, Benissa, Xeraco o el Campello. En elles participarà l’alumnat de diferents comarques d’on, finalment, eixiran els guanyadors d’esta edició, que es trobaran en una fase intercomarcal.

Jugadors i jugadores de l’IES Llombai. levante-emv

En total, segons confirma la conselleria, este curs han participat prop de 21.500 alumnes de 4t de Primària, i també de Secundària i Formació Professional. Açò vol dir uns 900 estudiants més que el passat 2020-21, quan van ser al voltant de 21.500. També hi ha hagut un augment d’escoles i instituts participants —156 més—, en passar de 492 a 648. Este 2021-22 en concret han sigut 560 centres de Primària, 85 de Secundària i tres de Formació Professional.

Un instant de les partides de Muro d’Alcoi. levante-emv

A més dels seus participants, «Pilota a l’escola» també ha crescut en finançament, doncs Educació ha augmentat els fons fins als 280.000 euros, afegint 55.000 euros més a la inversió del curs passat, apunten des de la Generalitat. Tanmateix, es compta amb el patrocini dels supermercats Masymas, que donen fruita a l’alumnat participant, per a reforçar els hàbits de vida saludable.

Monitors i professionals

Gràcies a la col·laboració amb la federació de Pilota Valenciana, en el programa participen monitors titulats i pilotaris professionals que duen a terme accions academicoesportives dirigides a l’alumnat de 4t de Primària dels centres participants, amb una sessió de dues hores que es dividix en una unitat didàctica i diferents jocs dirigits a l’aprenentatge de la pilota valenciana amb el reforç d’elements audiovisuals.

D’altra banda, l’alumnat de Secundària, dividit en dues categories (1r i 2n d’ESO, i 3r i 4t d’ESO) forma part de la competició que ara es desenvolupa. En este cas, com expliquen des d’Educació, un professional de la pilota visita el centre i els explica tota la trajectòria espotiva. Així, l’objectiu de la conselleria i de la federació és «contribuir al fet que l’alumnat conega la pilota valenciana i, alhora, valore els efectes beneficiosos que la pràctica regular de l’esport té sobre la salut, individual i col·lectiva, i la qualitat de vida».

Entre els prop de 200 equips que participen en les fases de Secundària (amb més de 700 xics i unes 500 xiques), hi ha alumnat de València, Utiel-Requena, la Safor, la Ribera, l’Horta, Camp de Túria, Vall d’Albaida i la Canal de Navarrés.

"Del programa han eixit molts jugadors del club"

Ana Belén Giner, monitora i tècnica de la Federació de Pilota Valenciana que forma a alumnat de Primària i Secundària -com en l’IES Patraix de València-, explica que la pilota és un esport «molt inclusiu i els valors que transmet no ho fa qualsevol altre esport». Assegura que, «qui prova la pilota, li agrada». Entre altres coses, l’entrenadora destaca que són «els propis jugadors els que fan de jutges, no es fan trampes». Malgrat que considera que encara és «desconegut», assegura que s’ha notat l’impacte de «Pilota a l’escola»: «del programa han eixit moltes xiquetes i xiquets que han continuat amb algun club o escola». A més, explica que la presència de dones també s’ha multiplicat amb el pas dels anys. M.bouiali valència