La Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE) complix 10 anys i pretén arribar a més de 30.000 escolars de tota la Comunitat Valenciana en la celebració de la seua primera década, que concentrarà la majoria de les seues activitats del 26 de setembre al 6 d’octubre. Projeccions de treballs audiovisuals, tallers i encontres de l'alumnat amb representants del món cinematogràfic plenen un programa que portarà la MICE a 15 seus de diferents comarques: a centres educatius i culturals, a més d’espais municipals.

La inauguració de la 10a MICE serà el divendres 30 de setembre, al Caixaforum de València, i la cloenda i entrega de premis, el dia 5 d’octubre al Palau de les Arts. Durant la setmana d’activitats -algunes dirigides només a escolars i altres també al públic general-, s’inclou el visionat d’obres professionals però també de treballs dirigits, protagonitzats i editats per alumnat i docents.

En concret, han sigut seleccionades més de 200 peces audiovisuals fetes per xiquets, xiquetes i joves, als seus àmbits educatius. A estos treballs, cal sumar la Secció Oficial de la MICE, amb pel·lícules fetes per professionals de tots els racons del món.

L’actor Eduard Fernández serà guardonat en la gala inaugural, amb el Premi Honorífic per la seua trajectòria al món del cinema, i la MICE també comptarà amb la presència de la cineasta Ana Laura Calderón, l’actor Pepe Viyuela i el productor Tono Folguera, entre altres.

Finestres obertes al món

En esta edició, la MICE posarà el focus especialment al Sàhara, Cuba i la Índia, i prestarà especial atenció al patiment i la situació de les persones refugiades, amb la projecció, per exemple de “Mediterráneo”. També s’espera la visita de la realitzadora audiovisual i professora d'animació Ivette Avila Martín i el dibuixant i il·lustrador Ramiro Zardoya Sanchez, que desenvoluparan diversos tallers d'animació (com d’stop motion); sense obligar la figura i la filmografia de Berlanga, que també el seu espai en el programa.

Josep Arbiol, director de la MICE, ha recordat com fa una dècada el festival va començar “des d’una ampa i amb dos professors”, i ha reivindicat que la MICE “és valenciana”, malgrat que cada vegada compta amb més edicions internacionals. “És un moviment entre professorat, pares, ampes i associacions” i suposa “una pantalla del cinema a les aules”, ha afirmat.

Dins del festival, ha destacat especialment la visibilitat que la MICE dona dels treballs que es fan a classe, el que valora el professorat i els anima a participar, ja que molts projectes educatius “moltes vegades es queden en un calaix”, ha lamentat.

Tanmateix, Arbiol ha assegurat que molts curtmetratges “tenen un valor insuperable” i ha recordat que la MICE “no és només la setmana gran, impulsa tallers per les escoles durant tot l’any” -el curs passat van participar més de 150 centres- i compta “amb el suport del sector professional, a diferència d’altres festivals”.

Treballar l'audiovisual a classe

Per la seua part, Ximo López, secretari autonòmic de Cultura, ha garantit que l’actual edició de la MICE “no compta només amb la col·laboració de l’àrea d’Educació o de Cultura, sinó de tota la conselleria”. “La MICE va patir, com tots, la pausa obligatòria per la pandèmia, pero ha tornat amb forces, amb idees noves i voluntat de continuar”, ha afegit.

Tanmateix, López ha agraït la col·laboració dels ajuntaments implicats en l’organizació de la MICE.

D’altra banda, Reis Gallego, directora general d’Innovació Educativa, ha destacat la importància de treballar el llenguatge audiovisual a l’aula. “És molt important que la MICE estiga, continue i estenga la innovació des d’una altra vessant a les aules. És una finestra que s’obri a altres mons”, ha afirmat. A més, Gallego ha destacat que els currículums de la nova llei educativa ha permés introduir l’assignatura de projectes interdisciplinaris en tots els cursos de Primària i Secundària, el que pot aprofitar-se en este sentit.

Esta edició s’entregaran un total de 15 premis internacionals, 14 premis valencians, 6 premis estatals, a més dels 4 guardons per l'accessibilitat a l'audiovisual a persones sordes, i 8 premis de dibuix. Les projeccions, activitats i tallers arribaran a Vilafranca, Castelló (la Plana), Geldo, Estivella, Sagunt, el Puig de Santa Maria, l’Eliana, València, Xirivella, Torrent, Catarroja, Castelló (Ribera Alta), Dénia, Pedreguer i Almoradí, les seus oficials de la MICE 2022.