Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L’estudiant Ximo Alcaín defensarà el seu or en les WorldSkills de Floristeria

Ha rebut el suport del sector i s’ha format amb professionals de renom

L’estudiant Ximo Alcaín defensarà el seu or en les WorldSkills de Floristeria

L’estudiant Ximo Alcaín va guanyar la medalla d’or a les últimes SpainSkills, la competició de Formació Professional en què l’alumnat demostra les habilitats que ha aprés en els cicles que ha estudiat. En març, Alcaín va ser el representant valencià i la seua victòria en la competició estatal de Floristeria s’ha traduït ara en una plaça en la final mundial, que se celebra des de demà i fins al diumenge a Finlàndia, on representarà a Espanya.

L’estudiant Ximo Alcaín defensarà el seu or en les WorldSkills de Floristeria

A Helsinki —nova seu després que s’haja suspés la competició prevista al Shanghái—, competirà amb altres joves de Regne Unit, Hongria, Àustria, Corea, Japó, Taiwan, Índia, Polònia, França, Suïssa, Xina, Finlàndia i Itàlia.

Per a esta cita, Ximo Alcaín ha estat preparant-se intensament des d’estiu. L’estudiant d’Antella, de 21 anys —que fa hui—, s’ha format en l’IES Vicente Gandia de Castelló (la Ribera) i a l’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja, on va cursar el grau mitjà de Floristeria i el Superior de paisatgística, respectivament.

Lourdes Miralles és experta autonòmica de les skills de Floristeria i professora de l’IES El Saler de València, i ha coordinat la formació d’Alcaín per a les proves, tasca en la qual també ha participat l’expert nacional Jaume Rigo.

Miralles assegura que, tot i reconéixer que han tingut menys temps que altres països per a preparar-se, el jove ha comptat amb «molt de suport acadèmic i professional, del sector de la floristeria, de professionals i de magatzems de flors que li han cedit espais».

A més, estos mesos s’ha preparat amb floristes de renom com Jordi Abelló, Carlos Curbelo, Rosa Valls, Lina Roig, Juan Bosch i Juan Chamorro, tots mestres floristes que també han sigut jurats en certàmens nacionals o internacionals, que tenen escola de la disciplina i són referents.

Com a preparació, Ximo Alcaín ha participat en el certamen internacional d’arts florals a València; en un més local celebrat a Hongria —on va ser convidat—, a la Copa europea d’art floral a Polònia i un entrenament a Iberflora, on amb altres medallistes espanyols de les skills va simular les proves que farà estos dies.

«Hem treballat molt per estar a l’altura, estem molt emocionats, amb els peus en terra i pensant en fer un bon paper», assegura Miralles. La professora destaca del representant espanyol que «la seua principal virtut és la disciplina i la capacitat de retindre tota la informació que li donen, encara que no la pose en pràctica en el moment». Assegura que Ximo Alcaín és «molt treballador» i una persona «molt tècnica», part que creu que «defensarà molt bé» en les proves.

I és que, és un dels punts en què es fixarà el jurat: «independentment del resultat i del disseny, miren si s’han usat el major nombre de tècniques possibles», afirma la docent.

Un sacrifici que paga la pena

Hui és la inauguració de les skills a Helsinki i la competició començarà demà. Per davant, Ximo Alcaín té quatre dies de proves, en les que farà, almenys, huit exercicis (alguns sorpresa). Creacions florals amb esponges, rams de mà, amb estructura, sense estructura, decoració personal, vertical, en plantes... són algunes de les proves que segurament haurà de fer el valencià, que reconeix que estos mesos han sigut «durs i estressants» ja que ha compaginat el seu treball (en una empresa fitosanitària) amb els entrenaments de floristeria.

«Ha sigut un sacrifici molt gran però estic molt content de poder realitzar-lo i m’he bolcat en formar-me», assegura. «Ha sigut increïble treballar amb l’elit espanyola de la floristeria», explica el jove, que somnia amb emprendre el seu propi negoci, però encara li queda «molt per aprendre» diu amb humilitat a Levante-EMV.

«L’objectiu és passar-ho bé i gaudir de l’experiència i aprendre de les altres cultures florals, com la xina i la japonesa, tan diferents a l’espanyola… Vull estar a l’altura; si aconseguisc alguna medalla, seré feliç, però estic molt satisfet amb el meu treball, quede com quede», exposa.

Durant els últims mesos, Ximo Alcaín ha compaginat el seu treball amb els entrenaments de floristeria, una formació coordinada per la docent Lourdes Miralles.

Compartir el artículo

stats