Justícia Alimentària, dins del seu projecte «Alimentar és Educar», ha llançat un calendari de temporada per a menjadors escolars, amb l’objectiu de conscienciar i educar sobre la importància de consumir aliments de temporada i de proximitat. A més, també preten promoure que s’incorporen en els menús escolars dels centres educatius ja que afirmen que han detectat que molts centres «no ho fan».

El calendari -que arranca en el mes de setembre per assimilar-ho al període escolar- arreplega totes les fruites i verdures característiques de cada mes i, a més, també inclou el peix ja que, igual que la verdura, té el seu cicle i consumir-ho quan no toca dificulta la seua reproducció i conservació.

Cada un dels mesos del calendari va acompanyat d’una recepta per als menjadors escolars, que ha sigut provada i adaptada als gustos de xiquets i xiquetes i que, a més, és totalment viable per a la restauració col·lectiva. El calendari està disponible al web www.alimentareseducar.org. També s’ha distribuït entre les ampa de la desena de col·legis valencians que ja formen part del projecte.

Des de Justícia Alimentària recorden que, a més de contribuir a que siga saludable, la inclusió d’aliments de temporada en la dieta també fa que els menus siguen sostenibles perquè generen un impacte mediambiental menor. Per això, és una de les mesures més importants per a reduir la petjada mediambiental. A més, estes fruites i verdures acostumen a tindre més sabor i millor preu, apunten. 

Tanmateix, és molt important que des d’edat temprana aprenguem a distingir quins aliments són propis de cada estació», malgrat que sempre estiguen disponibles al supermercat, destaca Marta Herrero, tècnica de Justícia Alimentària.