El projecte ‘Guardabosc’ sensibilitzarà a l’alumnat

La conselleria proposa als centres treballar la prevenció d’incendis a finals de Primària i en ESO

El projecte ‘Guardabosc’ sensibilitzarà a l’alumnat

El projecte ‘Guardabosc’ sensibilitzarà a l’alumnat / m.b. valència

M. B.

La Conselleria d’Educació ha creat «Guardabosc», una innovadora iniciativa d’educació ambiental dissenyada per a sensibilitzar l’alumnat d’entre 10 i 16 anys en la prevenció dels incendis forestals. El projecte «Guardabosc» es portarà a terme este curs entre gener i juny en 40 escoles i instituts i s’adreça als nivells de 5é i 6é de Primària i a tota l’etapa de l’ESO. Per a esta primera convocatòria, Educació seleccionarà els centres (públics i concertats), que han de presentar la sol·licitud abans del 28 de desembre. El projecte inclou un pla de treball de tres fases, amb formació del professorat; aplicació teòrica a l’aula d’unitats didàctiques; i la consolidació de tots els conceptes treballats, passant una jornada en espais naturals de la localitat o rodalia.

Des d’Educació consideren important crear este nou projecte de reforç després dels dramàtics incendis forestals del passat estiu a la C.Valenciana. L’objectiu és crear en els centres educatius entorns de treball col·laboratius que unisquen educació i medi ambient, per a dotar l’alumnat de coneixements i capacitats per a comprendre el seu entorn natural més pròxim i que coneguen la riquesa i diversitat que oferixen els espais naturals.

A més, es pretén impulsar el treball en els centres educatius amb programes mediambientals que desenvolupen de forma creativa la innovació pedagògica a través del contacte amb la natura. Així es vol generar «una actitud proactiva entre l’alumnat, de respecte i cura cap a la natura incidint en els recursos i serveis que aporten els boscos per al desenvolupament de la vida al planeta, al mateix temps que es fomenta entre els escolars la companyonia, l’empatia i el treball en equip», apunten des de la conselleria. La directora general d’Innovació Educativa, Reis Gallego, explica que la implicació de tota la societat en la prevenció dels incendis forestals «és essencial, així com extraure aprenentatges sobre el que ha succeït i exercir una gestió sostenible que evite nous incendis».

«‘Guardabosc’ és una oportunitat per a impulsar estes actuacions i una eina per a prendre plena consciència de l’emergència climàtica i la necessitat de cuidar els nostres boscos i serres», afegix Gallego. «Guardabosc» compta amb la col·laboració de la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals de la Generalitat, la Xarxa Jove i l’Institut Valencià de la Joventut.

Els centres públics i concertats interessats en participar en el nou programa pilot poden inscriure’s fins al 28 de desembre, mitjançant una sol·licitud que hauran rebut.