Vicente Cabedo: «El meu treball per la infància és el que puc retornar a la societat»

Per una d’eixes casualitats de la vida, Vicente Cabedo es va iniciar fa quasi 20 anys en la tasca de defensar els drets dels més menuts

A la UPV, fa 10 anys va crear l’Aula d’Infància i Adolescència, ara ja càtedra. També ha impulsat una xarxa universitària

Vicente Cabedo.

Vicente Cabedo. / Miguel Angel Montesinos

La Càtedra d’Infància i Adolescència de la Universitat Politècnica de València està d’aniversari. Celebra 10 anys -des que va ser creada, primer com a aula-i ara també ha impulsat una Xarxa d’Universitats per la Infància i l’Adolescència que ja compta amb 29 adhesions de tota Espanya.

Al capdavant porta tots estos anys Vicente Cabedo, professor de la Politècnica, que creu fermament en la necessitat de defensar els drets dels més joves de la societat.

A més de director de la càtedra, Vicente Cabedo és doctor en Dret Constitucional, professor titular a la UPV i director del màster de Gestió Administrativa. Abans, el 2002 explica que va ser becari jurídic de la Conselleria de Benestar Social d’aleshores, a la direcció territorial de Castelló, amb temes de xiquets i xiquetes desemparats.

«Va ser un aprenentatge real, perquè ahí vaig vore que faltaven estudis, no dels xiquets i xiquetes com a membres d’una família -que sí que hi havien-, sinó com a titulars de drets; no hi havia estudis constitucionals», afirma. «Vaig vore que calia iniciar una línia d’investigació de la infància», remarca.

Anys després, a la universitat van començar a treballar temes d’infància, a través de projectes de la Generalitat sobre els menors sense referents familiars (els «mal anomenats» mena), i organitzant jornades anuals sobre este tema que van tindre «molta repercussió», recorda. «Eixe va ser l’embrió», apunta. Així, «vam pensar en constituir una xicoteta estructura (un aula, que requeria poc pressupost), però no dedicar-nos només a la investigació, sinó fer també sensibilització i conscienciació sobre els drets de la infància, a més de denúncia».

Ara, Cabedo ha publicat diversos llibres i porta 20 anys, en total, dedicats a la infància en diferents rols des d’eixe paper de becari jurídic, amb 10 d’investigador i al davant de l’estructura actual de l’aula i la càtedra.

A Vila-real, acaben de celebrar amb una gala i un congrés, esta primera dècada de treball des de la UPV. Cada any també entreguen un premi anual d’investigació sobre el dret dels infants (que inclou la publicació del treball), i celebren la Setmana de la infància entorn el 20 de novembre (amb tallers, jocs...), o el Dia nacional de la Nutrició, a més de jornades i congressos, entre altres.

Vicente Cabedo.

Vicente Cabedo. / Miguel Angel Montesinos

Una nova llei modèlica

L’esforç que fan des de la càtedra -on col·laboren universitats, entitats, empreses, famílies, professionals del món de la infància...- és ingent. Es duu avant amb humiltat i no sempre està reconegut, però Cabedo explica que, per damunt de tot, paga la pena. «A mi m’ompli, crec que és el que puc aportar i retornar a la societat, a banda de ser docent, el treball per la infància. Ho faig perquè crec i m’ompli», assegura.

Sobre la situació, en general, dels xiquets i xiquetes en la societat, explica que «sempre es pot vore l’aspecte negatiu», com la violència que patixen (com la sexual) o l’índex de pobresa, que a Espanya és dels més elevats de la Unió Europea, que no són qüestions menors. No obstant, creu que s’ha avançat molt, per exemple, amb la nova llei de 2021, que considera «modèlica», tot i que no ha de quedar en el paper i s’ha de complir el que indica, avisa.

En la seua opinió, la societat ha d’erradicar la violència, «en un sentit ampli» i crear espais «on es garantisquen tots els drets dels xiquets i les xiquetes, i es puguen desenvolupar en tots els àmbits: físic, emocional i psicològic». L’expert recorda, entre altres coses, que violència també són «certes actituds» envers la infància, en una societat que només posa a l’adult al centre.