L’Oceanogràfic impulsa la xarxa valenciana d’Escoles Blaves
L’aquari de València promou un model col·laboratiu i participatiu, com altres escoles europees, per la defensa del medi marí
Un dels objectius és posar l’oceà en el centre de l’aprenentatge dels escolars

Una educadora explica Biologia als alumnes. / Levante-EMV
Levante-EMV
L’Oceanogràfic coordina la Xarxa Europea d’Escoles Blaves en la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de promoure l’educació ambiental en els col·legis i fomentar l’alfabetització oceànica entre les noves generacions, amb un model educatiu en el qual l’oceà ocupa un lloc central en el procés d’aprenentatge.
En este context, l’aquari valencià aborda la problemàtica de les mars i oceans i porta als col·legis la importància dels ecosistemes marins per a promoure una relació sostenible amb el medi ambient.
D’esta manera, qualsevol centre interessat podrà implementar un model educatiu que posa a l’oceà en el centre de l’aprenentatge, connectant a estudiants i docents amb la realitat del mitjà i la importància de la seua conservació.
La Xarxa Europea d’Escoles Blaves forma part de la Coalició EU4Ocean recolzada per la Comissió Europea. A través d’un enfocament basat en l’aprenentatge per projectes, es promou la participació dels estudiants en temes relacionats amb el medi marí. Això inclou activitats pràctiques com la investigació d’espècies marines, el monitoratge de l’estat dels ecosistemes locals, la creació de campanyes per a conscienciar sobre la contaminació per plàstics, la visita a centres d’interpretació marina o les accions en platja.
En tota Europa, són molts els centres educatius que han sigut certificats com a Escoles Blaves, amb una destacada participació d’Espanya, on les illes Balears és la comunitat amb més centres actius en la xarxa. Ara, l’Oceanogràfic de València aspira a replicar este èxit a la Comunitat Valenciana, consolidant l’educació marina com un eix fonamental per al futur de la regió.
Aprenentatge col·laboratiu
La xarxa promou un aprenentatge col·laboratiu i participatiu, que no sols fomenta la comprensió dels desafiaments mediambientals actuals, sinó que també inspira solucions innovadores i sostenibles. Els estudiants es convertixen en protagonistes del seu propi aprenentatge, desenvolupant habilitats fonamentals com el pensament crític i la creativitat, al mateix temps que es connecten amb la naturalesa d’una manera significativa.
Consciència front les amenaces
La importància dels ecosistemes marins és inqüestionable: l’oceà cobrix més del 70% de la superfície terrestre, regula el clima, produïx gran part de l’oxigen que respirem, i proporciona aliment i ocupació a milions de persones.
No obstant això, enfronta serioses amenaces com la contaminació, la sobreexplotació i el canvi climàtic. A través de la Xarxa d’Escoles Blaves, l’Oceanogràfic cerca que els joves comprenguen estos desafiaments i s’involucren en la cerca de solucions.
Els centres educatius interessats a unir-se a la Xarxa Europea d’Escoles Blaves poden contactar amb el departament d’Educació de l’Oceanogràfic per a conéixer els requisits i les ajudes disponibles. És una oportunitat única per a transformar l’aprenentatge entorn del medi marí.
- Helicobacter pylori: así son los síntomas de la infección que afecta a la mitad de la población
- Bernabé señala que el homicidio de una mujer cuyo cadáver se halló en el maletero de su pareja no se cometió en Castelló
- Una negligencia deja a 43 vecinos sin cobrar la indemnización para reparar el garaje arrasado por la dana
- Detenida una pareja en Alicante por intentar cobrar un cupón de lotería premiado con 40.000 euros tras engañar a su dueña con un falso premio de 6 euros
- Las obras del Poyo «no habrían evitado la barrancada pero sí trasladado el problema»
- Detenidos los dos asesinos del joven al que mataron a golpes y quemaron en un campo de naranjos de Llíria
- Las lluvias desbordan el barranco de l'Horteta a su paso por Torrent
- El joven quemado en un campo de Llíria fue acuchillado y rematado de un golpe en la cabeza