Al rescat del peix guitarra: un pioner estudi per a la seua superviència

Peix guitarra.

Peix guitarra. / Levante-EMV

Levante-EMV

La protecció d’espècies en perill crític d’extinció no és només una tasca, és un compromís de tota la societat. En este context, Andalusia es convertix en l’escenari del primer estudi europeu sobre el peix guitarra gegant (Glaucostegus cemiculus), una espècie declarada en perill crític d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

La investigació està liderada per la Fundació Oceanogràfic i secundada per diverses entitats científiques i conservacionistes, i representa una fita en la conservació marina en dirigir-se a un dels grups de peixos més amenaçats del planeta, els peixos guitarra, superats en risc només pels peixos serra i els amfibis.

L’estudi, que es desenvolupa en les costes del Parc Nacional de Doñana i el Parc Natural dels Toruños, a Cadis, cerca entendre aspectes crucials de la biologia i ecologia d’esta espècie per a protegir-la de l’extinció. Entre altres objectius, s’investiga la seua distribució i reproducció, a més del rol que complixen en l’ecosistema marí. El doctor Jaime Penadés, investigador col·laborador de la Fundació Oceanogràfic, destaca la importància del projecte, ja que permetrà obtindre informació clau sobre l’espècie a Europa, facilitant accions de conservació més efectives.

A més de la investigació científica, el projecte s’ha dissenyat com una plataforma de sensibilització i educació ambiental, activitats de divulgació per a informar la ciutadania sobre l’estat crític d’esta espècie i la necessitat de reduir la seua captura. Així mateix, s’exploren estratègies per a desenvolupar un programa de reproducció ex situ, en col·laboració amb aquaris europeus, que podria assegurar la supervivència de l’espècie en condicions controlades.

La història del projecte es remunta a 2018, quan el pescador Ángel Benítez va observar un grup de 30 exemplars de peix guitarra a les platges de Doñana. Esta troballa va despertar l’interés de científics i organitzacions conservacionistes, desencadenant una sèrie d’estudis preliminars i una recol·lecció de dades d’observacions que ha contribuït a l’estructuració de l’estudi actual.

Després d’anys de preparació, el mes de juny passat es va dur a terme la primera campanya de mostreig en el Golf de Cadis, en la qual es van capturar i van estudiar 18 exemplars. Les tècniques emprades van garantir en tot moment el benestar dels animals i van permetre la recopilació de dades per al projecte, com a mostres de sang, anàlisis genètiques i marcatge dels individus per a seguir els seus desplaçaments futurs.

Equip divers

Este projecte compta amb la participació d’un equip divers de professionals i voluntaris, des de pescadors esportius fins a educadors, veterinaris i biòlegs, units per la conservació de la biodiversitat marina. L’elecció del Golf de Cadis com a punt de mostreig no és casual: dades de ciència ciutadana ja indicaven una alta incidència de captures accidentals d’aquesta espècie en la zona.

Així, el projecte es nodrix de la col·laboració entre institucions com l’Institut de Formació Agrària i Pesca d’Andalusia la Fundació Azul Marino, l’Aquari de Sevilla, l’Associació LAMNA, l’Estació Biològica de Doñana, Seashore Fauna i tècnics de l’equip de medi marí del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO).

Durant este mes d’octubre, els biòlegs ja han instal·lat boies receptores en la Badia de Cadis i en la desembocadura del Guadalquivir, que permetran monitorar als exemplars a través de marques acústiques, millorant el seguiment dels seus moviments i hàbits migratoris.

S’espera que, per a 2026, els investigadors compten amb una estimació precisa de la població de peix guitarra en les aigües d’Andalusia, la qual cosa aportarà una visió completa sobre la seua situació i permetrà reforçar les estratègies de conservació. L’educació ambiental emergeix com un dels pilars d’este projecte, promovent la participació de la ciutadania en la conservació de la biodiversitat.

La Fundació Oceanogràfic i les institucions participants han planejat una sèrie de campanyes de divulgació —inclosos centres educatius— per a conscienciar a la societat sobre la importància de protegir el peix guitarra.n

Tracking Pixel Contents