Aprendre què és una notícia a partir de les vivències de la dana
Els xiquets i xiquetes del col·legi San José HHDC, de Tavernes de la Valldigna, coneixen amb profunditat el dia a dia del periodisme

L’alumnat de 3er de primària del centre San José HHDC durant la xerrada impartida fa uns dies entorn la notícia. / Levante-EMV

Els xiquets i xiquetes de 3r de Primària del col·legi San José HHDC, ubicat a Tavernes de la Valldigna, van viure la setmana passada una activitat molt especial a les aules. Coincidint amb el temari de l’assignatura de Lengua y Literatura , van aprendre què és una notícia i tots els elements que la integren de la mà de la periodista d’este diari, Saray Fajardo.
Uns dies abans, els professors que imparteixen esta assignatura, Barry Cardona i Cristina Lahosa, ja van mostrar a l’alumnat algunes pinzellades sobre este gènere periodístic que van poder aprofundir amb més deteniment durant la xerrada.
Així, al llarg d’una hora i mitja, els més menuts van descobrir les parts principals d’este gènere periodístic i quines són les rutines que es porten dia a dia en este ofici per poder traure les notícies que posteriorment es publiquen a la pàgina web i a l’edició empresa.
Ho van fer recreant una roda de premsa, en la qual ells es van convertir en els periodistes de diferents mitjans de comunicació, el nom dels quals es van inventar, i van formular les seues pròpies preguntes. Moltes d’elles van resultar molt interessants i enriquidores generant un intens debat entre els diferents participants.
A més, l’alumnat es va interessar sobre un dels temes més actuals, del qual no són al·liens com ho van demostrar durant la seua intervenció. Els més menuts van parlar sobre la dana i les seues conseqüències. Ells mateixa van expressar que esta tragèdia ha afectat a alguns municipis propers a la seua comarca com és el cas d’Algemesí, ciutat que molts d’ells coneixien, ja que tenen amics o familiars que resideixen allí.
Durant l’activitat, van aprofitar per explicar com han viscut este últim mes, com s’han informat de tot allò que ha ocorregut a la província i, a més, es van interessar per la situació actual dels pobles damnificats per la tragèdia.
Per això, durant gran part de l’encontre, van preguntar a la periodista com va viure ella aquella nit del 29 d’octubre i quines són les històries que va contar sobre la tragèdia. Moltes d’elles les van poder llegir a l’aula a través de la pàgina web, on van identificar les diferents seccions.
Informació fiable contra les 'fake news'
Per altra banda, van descobrir les diferències entre el fet d’escriure una notícia a internet i altra a paper. En este cas, també van poder diferenciar els elements característics de cada una d’elles. Molts d’ells reconeixen que era la primera vegada que veien un diari imprés, ja que s’informaven de tot allò que succeix a través de les televisions o les pàgines web.
Els professors van aprofitar l’ocasió per recordar-los la importància d’informar-se a través de canals oficials i, així, fugir de les «fake news» o «bulos» llançats a través de plataformes que molts d’ells consumeixen habitualment, com pot ser TikTok o Youtube.
L’alumnat va aprendre que no poden creure tot allò que veuen, escolten o lligen, sino que han d’investigar i recórrer a fonts oficials per no caure en mentides. Ells mateixos van posar alguns exemples d’este tipus, sobretot que s’han propagat durant les últimes setmanes, i coincidint amb la dana, com el fals número de víctimes a l’aparcament de Bonaire.
Al finalitzar la sessió, que va passar molt ràpida com ells mateixos van expressar, els propis xiquets van crear vàries notícies breus de manera espontània responent a les preguntes bàsiques del periodisme. En este sentit, molts d’ells van expressar la seua intenció d’endinsar-se en este ofici amb la finalitat de contar allò que ocorre al món.
Durant les pròximes sessions, els professors avaluaran l’aprenentatge d’aquesta xerrada, per la qual cosa hauran de redactar una notícia , en la qual identifiquen tots els elements imprescindibles que ha de contindre. La temàtica es basarà en la xerrada.
- El tiempo en València en Fallas: Serán frías y pasadas por agua
- El colegio con más de la mitad de alumnos inmigrantes que eligió 100% valenciano
- Sí habrá mascletà hoy
- Hazte Oir arremete contra la jueza de la dana por descartar la responsabilidad penal de la CHJ
- Ninot Indultat Infantil Fallas 2025 | Duque de Gaeta se lleva el galardón
- La previsión de lluvia dispara las ventas de 'chubasqueros' de faldas de fallera
- La nieve llega al interior de Valencia
- La lluvia y el calendario auguran unas Fallas menos masificadas tras tocar techo el año pasado