Un mar d'activitats per a nadal
L’Oceanogràfic de València convida a passar uns nadals aprenent curiositats sobre els mars i oceans, però de manera divertida i sense perdre la consciència de contribuir a la cura de l’ecosistema marí i, per tant, de tot el Planeta. Per cinqué any consecutiu, l’aquari de València ha organitzat “Navidad bajo el mar”, un programa especial que es desenvoluparà del 26 de desembre al 5 de gener.
Tot i que són activitats dirigides al públic familiar que visitarà l’Oceanogràfic durant els nadals, l’alumnat del CEIP Lluís Vives de Massanassa ha tingut l’oportunitat d’estrenar i posar a prova els tallers. Enguany, com a novetat, hi ha una xicoteta ruta artística per dins de les instal·lacions, en la qual es mostren els murals que reconeguts artistes valencians -com Julieta XLF, Luis Lonjedo o Paco Roca- han fet a l’Oceanogràfic i que transmeten missatges de conservació mediambiental, sobre els corrents marins, els corals o el ‘llac viu’ de l’aquari.
Carlota Argilés, del Departament d’Educació, explica que l’objectiu és “utilitzar l’art per a generar converses sobre el canvi climàtic i altres temes relacionats”. El taller és una mediació “amb eixos murals i escultures”. “És una forma atractiva i interessant d’explicar temes que, a vegades són complicats, i ho fem des del joc i des de la curiositat”, afegix.
Més enllà d’este taller, també hi ha altres, amb el mateix enfocament “d’entreteniment i conservació, per a inspirar i reflexionar sobre el paper de cadascú en la protecció del medi ambient marí”, afirmen des de l’Oceanogràfic.
Per a estimular la creativitat i l’aprenentatge de conceptes claus, els xiquets i xiquetes podran crear un menjaclosques de paper, que desvela missatges sobre sostenibilitat i bones pràctiques en este sentit, per exemple, l’ús del transport públic.
D’altra banda, també hi ha la possibilitat de decorar amb pintura una borsa de tela reutilitzable o pintar i escriure targetes decoratives nadalenques, on a més dels bons desitjos o la carta als Reis Mags, es poden escriure deixar sobre la cura del planeta.
El més destacat d’estos tallers és que l’equip d’educadors ensenya una varietat de mostres biològiques reals, com ous de taurons o restes de la posidònia oceànica que arriben a moltes de les platges valencianes i que servixen per a explicar als més menuts que moltes vegades les platges no estan brutes, sinó que és posidònia i que cal, a més, protegir-la, al ser una espècie endèmica de la Mediterrània i única la món.
Tanmateix, a les activitats es parla molt dels corals, les tortugues i els nius que posen a la costa, i de taurons, belugues i dofins. A més hi ha un pintacares i un ‘OceanLab’, d’experiments sobre el canvi climàtic.
Pedro Á. del Baño, biòleg i educador ambiental del departament de l’Oceanogràfic, explica que aposten també per treballs manuals en els tallers perquè “a més de la informació que els donem, després sempre s’emporten alguna cosa a casa”. “Com més emocional i vivencial és, molt millor. Fer xarrades està molt bé, però igual no arriba tant. Ací parlem de corals amb un a la mà, que poden vore i tocar, i també tenim closques de tortugues, i una rèplica a mida real d’una posidònia”.
Sempre es tracta tot, “des d’un punt de vista positiu, també de les causes i conseqüències, però pensant què podem fer contra el canvi climàtic”. “En l’àmbit general, sobre el canvi climàtic, els escolars sí que estan prou conscienciats i saben què cal fer, però sí que hi ha més desconeixement sobre els ecosistemes marins, sembla que sempre es parla més de qüestions terrestres. Al mar, si no es busseja, només es veu aigua, però no la vida que hi ha baix; ahí és on nosaltres incidim, en la part que no es veu”, afegix Del Baño.
Alegria després de la dana
Per al CEIP Lluís Vives de Massanassa, poder participar ahir en estos tallers durant la presentació de la campanya ha sigut una alegria. Cal recordar que el centre és un dels més afectats per les inundacions de la dana i les seues instal·lacions no reobriran. Per això, s’han traslladat a València, a l’antiga escola de Magisteri de la Universitat de València, molt a prop de l’Oceanogràfic, precisament.
Una de les tutores de 4t de Primària -nivell que va estar fent les activitats- explica a Aula que ha suposat “un moment d’esplai i esbargiment per a l’alumnat, que ha patit molt perquè ha perdut cases i cotxes, però també la il·lusió, perquè a Massanassa s’han quedat sense col·le, parcs, extraescolars… tot. Que ens hagen convidat és tindre un temps on no pensen en això, fent activitats lúdiques, i és fantàstic, estem molt contents”, afirmava la mestra Soraya Gálvez.
“El canvi climàtic està en el currículum i nosaltres ho tenien programat per al segon trimestre, però amb el que ha passat tot ha variat, perquè hem estat quasi quatre setmanes sense poder fer classe i ara el més important és el benestar emocional de l’alumnat i ja anirem recuperant els continguts”, afegixen des de l’escola.
“Navidad bajo el mar” se consolida en la programació nadalenca de la ciutat de València, celebrant-se per cinqué any consecutiu, i també en les activitats educatives de l’Oceanogràfic, que durant el curs escolar també compta amb una oferta especial i adaptada als centres educatius i a cada nivell, com són «Expedició Express» o el “Viatge del Canvi”, sempre amb un enfocament especial en la consciència ambiental i la biodiversitat marina.
Com resumix Carlota Argilés, “l’educació no ha de ser una mera transmissió de coneixements, sinó una ‘coconstrucció’ d’un món comú, que és el que busquem quan treballem el canvi climàtic o la nostra relació amb la natura”.
- Primeras palabras de Manuel Díaz 'el Cordobés' sobre su separación de Virginia Troconis
- Manu se despide en Pasapalabra: 'Quiero agradecer al programa...
- La sobrepoblación de senglars va en augment i cada vegada som menys els caçadors
- La dana llega a Davos: 'Mirad lo que pasó en València. El Mediterráneo es como un jacuzzi
- Catarroja, primer municipio que vacía las campas de vehículos siniestrados por la dana
- José Sáez elige una tela salvada del barro para su traje de chaqueta
- Obligada a posponer su concurso en Pasapalabra al quedarse embarazada
- La fallecida en el incendio de Torrent fue realojada por el Ayuntamiento en esta vivienda tras la dana