Més de 1.300 centres renovaran este curs la seua biblioteca

Escoles i instituts han de convertir les seues biblioteques en espais socioeducatius, versàtils i oberts a la comunitat educativa

La convocatòria Biblioinnova’t compta amb més de dos milions d’euros en total

Dos xiquetes lligen en un espai habilitat per a la lectura.

Dos xiquetes lligen en un espai habilitat per a la lectura. / Levante-EMV

València

Un total de 1.350 centres educatius públics de la Comunitat Valenciana han resultat seleccionats per la Conselleria d’Educació per a participar en el projecte Biblioinnova’t, d’innovació de biblioteques escolars.

Segons les dades de la conselleria, en la convocatòria d’enguany s’ha incrementat la participació de centres en un 6,82 %, en passar dels 1.258 participants en 2023-24 als 1.350 del curs actual.

D’este total, 658 són de la província de València, 503 de la d’Alacant i 189 de les comarques de Castelló. A més, 87 són centres educatius situats en els municipis afectats.

Amb una dotació que s’eleva fins els dos milions d’euros per al curs 2024-25, cada escola o institut dels seleccionats rebrà de mitjana una assignació econòmica entorn de 1.481,48 euros, encara que en alguns centres educatius l’assignació podrà superar esta quantitat fins els 3.500 euros.

L’objectiu és que els centres adquirisquen recursos per a convertir les seues biblioteques en espais socioeducatius innovadors, versàtils i oberts a la comunitat educativa, a l’aprenentatge, la col·laboració, la investigació i la inclusió.

Per això, esta nova convocatòria del projecte d’innovació Biblioinnova’t posa el focus en l’actualització i adequació de les biblioteques escolars des de la perspectiva de crear espais multifuncionals generadors de propostes educatives i culturals.

Concretament, almenys un 30% de la quantitat assignada s’ha d’invertir en la transformació i adequació dels espais; almenys el 10% haurà de destinar-se al foment de la lectura i la dinamització de biblioteques i un altre 10% a l’adquisició de fons bibliogràfics.

A més, la resolució detalla que els objectius de l’Agenda 2030 (ODS) han de ser el punt de partida a l’hora de repensar els usos i les finalitats de les biblioteques escolars.

Cal recordar que la legislació vigent en matèria d’educació i biblioteques reconeix el paper de les biblioteques escolars en la promoció i el foment de la lectura. No obstant, en el context educatiu actual és necessari redefinir i actualitzar els espais destinats a tal fi, perquè a més de l’aprenentatge i la lectura, també servisquen per acollir activitats culturals.

Com indica la resolució de la conselleria, es pretén que biblioteques escolars siguen «espais impulsors de la innovació pedagògica i de suport a les activitats docents, com a font de recursos didàctics i com a promotores del treball cooperatiu».

«Des de les biblioteques escolars es poden treballar tant les matèries pròpiament curriculars com les propostes d’activitats que de manera transversal se centren en aspectes educatius innovadors, activen el treball per competències i impulsen accions relacionades amb la ciutadania responsable i global», afegix. 

Enriquir experiències educatives

La present convocatòria va més enllà del concepte de biblioteca escolar com a lloc on es fomenta la lectura. S’activa la idea d’un espai polivalent en el qual la comunitat educativa interactua enriquint els processos d’ensenyament-aprenentatge i vinculant de manera real les experiències educatives de l’alumnat amb l’entramat social de l’entorn escolar. A les biblioteques escolars s’aprén, s’investiga, es col·labora i s’innova des de l’activació de nous processos educatius i culturals.

Tracking Pixel Contents