Parlem de... Hans Christian Andersen

L’autor que va transformar la literatura infantil

Andersen, en un retrat del segle XIX.

Andersen, en un retrat del segle XIX. / Levante-EMV

Fundació Bromera

València

Hans Christian Andersen (Odense, 2 d’abril) és una figura essencial de la literatura infantil, no només per la gran imaginació de les seues obres, sinó també per la profunditat emocional que transmeten. Els seus contes, com "L’aneguet lleig", "La sireneta" o "El vestit nou de l’emperador" estan plens de màgia, però també de temes universals com la recerca de la identitat, la soledat i el desig de transformació.

Fill d’un humil sabater, Andersen va viure una infància difícil marcada per la pobresa, però des de jove va somiar amb una vida millor. Als catorze anys, va fugir cap a Copenhaguen amb poc més que un somni: triomfar com a actor i cantant. Malgrat les privacions i els fracassos inicials, va aconseguir captar l’atenció de figures destacades que van veure el seu potencial com a escriptor. Va ser a través de la seua obra literària que va aconseguir l’èxit, convertint-se en un dels autors més reconeguts del món.

El seu estil es caracteritza per una sensibilitat única, que li permet combinar la fantasia amb profundes reflexions sobre l’ésser humà. Els seus contes no només estan plens de màgia, sinó que també són una finestra a les seues pròpies emocions i conflictes interns. "L’aneguet lleig", per exemple, és vist com una metàfora de la seua pròpia vida, marcada per la cerca de l’acceptació i el reconeixement.

Andersen va escriure molt més que contes infantils: també va fer poesia, teatre i va escriure una autobiografia, "L’Aventura de la meua vida" (1855). A més, va viatjar per tota Europa, el que li va permetre enriquir la seua obra amb noves influències. 

La seua obra ha estat traduïda a múltiples llengües i a Odense, la seua ciutat natal, es conserva una casa-museu que manté viva la seua llegenda, ja que Andersen continua sent un autor que transcendeix generacions i cultures.

Tracking Pixel Contents