Com celebrar la Pasqua amb creativitat, jocs i lectura en família i a l’escola
Transmet la riquesa cultural de la Pasqua amb activitats lúdiques i educatives per a tota la família

Una mona de Pasqua. / Levante-EMV
Fundació Bromera
La Pasqua és una de les festes més arrelades en la cultura popular valenciana. Amb l’arribada del bon oratge, les escoles tanquen per uns dies i les famílies ixen al camp amb la mona, el catxirulo i ganes de compartir jocs, cançons i bons moments.
És un moment ideal per a recuperar costums, gaudir de la natura i, per descomptat, per a treballar a l’aula i a casa valors com la convivència, la creativitat i l’arrelament cultural.
Estes dates ofereixen una oportunitat immillorable per a connectar l’alumnat amb el patrimoni immaterial valencià, explorar el significat de les celebracions populars i donar espai a l’expressió artística a través de cançons, danses o manualitats.
A més, permeten establir vincles emocionals positius amb l’aprenentatge, tot convertint la festa en una experiència compartida i significativa tant per a menuts com per a grans.
Una festa plena de simbolisme i emoció
La tradició de menjar-se la mona amb l’ou dur —o de xocolate, en les versions més modernes— no és només una excusa dolça per a reunir-se, sinó també una manera d’enfortir els vincles familiars. Fer la mona en casa amb els menuts pot convertir-se en una activitat educativa que combina cuina, matemàtiques (pesar, mesurar, comptar) i transmissió cultural.
Molts forns i pastisseries ofereixen tallers durant estos dies, però fer-la a casa pot ser igual de divertit.
El catxirulo: volar tradició i creativitat.
Fer un catxirulo i fer-lo volar és, sens dubte, una de les experiències més emocionants per a qualsevol xiquet o xiqueta durant les vacances de Pasqua. Esta activitat, a més de tindre un gran valor simbòlic i lúdic, treballa la motricitat, la paciència i la imaginació. A l’aula, es poden preparar tallers de construcció de catxirulos amb paper de seda, canyes i cordills, explicant també el significat cultural que hi ha darrere.
Cançons populars i jocs que no passen de moda
Qui no ha cantat allò de «La tarara, sí, la tarara, no...» o ha jugat a la corda o a la xarranca durant les eixides pasqüeres? Recuperar jocs tradicionals com el sambori, la petanca, les birles o la gallineta cega és una manera divertida de desconnectar de les pantalles i reviure formes de jugar intergeneracionals que han passat de generació en generació.
Manualitats per a fer a l’aula i a casa
A més de fer catxirulos i mones, els dies previs a la Pasqua es poden dedicar a preparar decoracions típiques, pintar ous, fer targetes amb motius primaverals o fins i tot crear un «llibre de Pasqua» on els alumnes escriguen receptes, dibuixos, cançons i anècdotes familiars sobre com celebren esta festa. També es poden fer murals col·laboratius amb dites populars, refranys de primavera i poemes breus.
Lectura i cultura compartida
Les vacances són també una bona ocasió per a reforçar l’hàbit lector amb llibres vinculats a la temàtica pasqüera o primaveral. Les editorials valencianes ens ofereixen propostes per a totes les edats amb històries plenes de natura, animals, tradicions o valors com la convivència i l’amistat. Fer una «maleta de Pasqua» amb llibres per a emportar-se’n a casa, o muntar un racó de lectura primaveral a l’aula, pot ser una manera afectiva i motivadora d’unir lectura i festivitat.
Celebrar la Pasqua amb els més menuts és molt més que menjar dolços o volar un catxirulo: és connectar amb la terra, amb els records d’infància i amb una manera d’estar al món més pausat i compartida. A l’aula i a casa, tenim l’oportunitat de transmetre esta riquesa cultural mitjançant activitats que uneixen joc, art, lectura i emoció. Fer-ho amb consciència i entusiasme és plantar una llavor que, segurament, continuarà volant cada primavera.
- Detienen a una famosa influencer por robar a un empresario tras un encuentro íntimo
- Dos expertos concluyen en un informe al juzgado de la dana que Mazón debió declarar la emergencia catastrófica
- Trasladan a una mujer de 210 kilos que llevaba dos décadas sin salir de casa
- ¿Por qué tengo ojeras si duermo bien? Descubre las 4 enfermedades que pueden ser la causa
- Así es la acromegalia, la enfermedad que sufre Begoña: 'Los anillos me quedaban pequeños y cada vez usaba zapatos más grandes
- Tratan de rescatar a cuatro hombres atrapados en la cueva dels Sumidors de Vallada
- El ayuntamiento rebaja de ocho a dos las alturas del plan especial de Campanar-Beniferri
- Un colegio de València arrasa en una prestigiosa competición internacional de ciencia y tecnología