La Fira Experimenta està d'aniversari
La fira-concurs de física i tecnologia complix 20 anys i espera este diumenge a més de 300 participants de 66 projectes, al Museu de les Ciències
En esta iniciativa de divulgació científica el protagonisme és de l’alumnat, que explica al públic visitant els projectes STEM que han treballat a l’aula

Experimenta en 2014. / Levante-EMV
La Fira-Concurs Experimenta de la Universitat de València complix 20 anys i ho celebrarà este cap de setmana com cada curs: traguent dels centres educatius i mostrant al públic general els treballs STEM que ha preparat l’alumnat d’ESO, Batxillerat i FP.
Com cada any des de 2005, el protagonisme serà dels més joves, doncs són les i els estudiants qui, de primera mà, explicaran els seus treballs experimentals a les persones visitants. La cita és el diumenge 13 d’abril, de 10:00 a 13:00 hores, d’accés lliure, al Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
En la 20a edició, segons ha confirmat l’organització, participen 66 projectes de diferents centres i un total de 300 persones. El públic podrà preguntar el funcionament i els principis de qualsevol dels treballs i seran els integrants del grup —de màxim de quatre alumnes—els qui faran la presentació del projecte que abans han preparat a classe amb el professorat tutor.
A més d’atendre el públic, l’alumnat també parlarà amb el jurat —format per professorat universitari i d’instituts—, que valora les habilitats de comunicació i l’assoliment de coneixements per part dels autors dels treballs i atorgaran diferents premis en finalitzar el matí: tres mencions d’honor, 600 euros per a un grup, i 400 euros per a un altre que vote el públic, que es donaran a conèixer a l’Auditori Santiago Grisolía.
Enguany hi haurà també un guardó especial. Paral·lelament a la fira, també se desenvolupa Fisicalàndia, espai en què els més menuts poden gaudir de demostracions científiques.

Chantal Ferrer, en Exprimenta 2012. / Levante-EMV
En un ambient familiar, la fira Experimenta és una jornada festiva que celebra la curiositat científica, el treball en equip i els aprenentatges. Chantal Ferrer, professora de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València és la coordinadora d’Experimenta i està involucrada des de la primera edició; en el comité organitzador també estan Jordi Vidal, Miguel V. Andrés i Amparo Pons.
Ferrer recorda que les primeres edicions van realitzar-se al Jardí Botànic de la Universitat de València —«en un entorn molt especial i familiar»— i ara, des de fa uns anys i amb la col·laboració del Fecyt del Ministeri de Ciència, «vam passar a celebrar-ho al Museu de les Ciències, on ha crescut molt més i en un entorn dirigit a la divulgació científica, amb més públic i projectes», apunta, tot i que reconeix que mai obliden els inicis al Botànic.
Entre altres coses, curs rere curs s’han introduït novetats i ha anat ampliant-se el nombre de projectes i participants. En total, en 20 anys, la coordinadora calcula que s’han presentat 1.250 projectes, hi ha hagut 5.400 participants i més de 51.000 visitants —entre 3.000 i 5.000 les últimes edicions—; sent el curs de la pandèmia, el 2020, el que més treballs se registraren, arribant a 100, una xifra que no s’ha recuperat encara.

JM López
La iniciativa va començar en 2005, declarat com Any Mundial de la Física, i per a celebrar-ho, el grup de treball Física Arquímedes va voler impulsar i potenciar els aspectes experimentals que es treballen menys en ESO, Batxillerat i FP, i entendre bé la relació entre la teoria i la pràctica».
A més de les diferents entitats, empreses i institucions que col·laboren, Chantal Ferrer agraïx, sobretot, el treball de la Facultat de Física —d’on ixen molts voluntaris per a la jornada— i la «implicació» de l’alumnat i el professorat dels centres preuniversitaris.
Aprenentatges per a sempre
Sobre els beneficis per a l’alumnat, apunta que «treballar un projecte en el centre, posant en jocs tots els coneixements, és un aprenentatge que mai s’oblida», i per això assegura que el repte continua sent, després de 20 anys, «animar a més centres a participar». Tanmateix, a més de fomentar l’experimentació, també incidix en la importància «d’animar a les vocacions científiques en general i de valorar els treballs científics».

Experimenta 2023. / Levante-EMV
Reconeix que no tot l’alumnat que passa per Experimenta acaba en carreres científiques, però sí que «valoren l’experiència, tenen un record entranyable i han vist i valorat noves maneres de treballar, el rigor que cal i la necessitat de donar difusió i divulgació a la ciència i tecnologia. Ho han vist de forma directa i són aprenentatges més útils hui dia, amb les notícies falses i els atacs actuals a institucions científiques», reflexiona la professora.
També destaca que la fira és un espai en què la presència de la dona està normalitzada, sent este curs les xiques el 50 % i altres més del 70 %, mentre que en algunes branques d’estudi representen el 30 % i, en el món laboral, fins i tot menys. «Se continua incidint en la seua participació i entre els projectes guanyadors, hi ha més xiques», assegura Chantal Ferrer.
Una joventut amb habilitats
Nieves Fernández, per la seua banda, ha participat en Experimenta com a tutora, amb l’alumnat, i ara és jurat. El que més li agrada és «vore com expliquen tot el treball que realitzen durant el curs. Els projectes més treballats són fabulosos», afirma. «L’alumnat ha incorporat certs aprenentatges i habilitats i ho expliquen a la resta», detalla.
Com ha jurat, detalla que es fixen en la correcció a l’hora d’explicar el projecte, en què estiguen bé els continguts de física, que tot el grup participe, i en les habilitats de transmetre els coneixements, a més d’haver-los adquirit.«Alguns estan un poc nerviosos, però em sorprén la potència d’esta joventut. No estan cohibits a l’hora de parlar, tenen molta habilitat de comunicar i poca vergonya a l’hora d’exposar. M’encanta esta iniciativa juvenil i la seua valentia», afirma.
Com a novetat, este 2025 es concediran també els premis Ampère-Blas Cabrera-Experimenta convocats pel museu Ampère/Sociedad Amigos de Ampère de Lyon (França), com a part de les celebracions del 205 aniversari del naixement d’André-Marie Ampère, pioner de l’electromagnetisme.
- Detienen a una famosa influencer por robar a un empresario tras un encuentro íntimo
- Dos expertos concluyen en un informe al juzgado de la dana que Mazón debió declarar la emergencia catastrófica
- Trasladan a una mujer de 210 kilos que llevaba dos décadas sin salir de casa
- ¿Por qué tengo ojeras si duermo bien? Descubre las 4 enfermedades que pueden ser la causa
- Así es la acromegalia, la enfermedad que sufre Begoña: 'Los anillos me quedaban pequeños y cada vez usaba zapatos más grandes
- Tratan de rescatar a cuatro hombres atrapados en la cueva dels Sumidors de Vallada
- El ayuntamiento rebaja de ocho a dos las alturas del plan especial de Campanar-Beniferri
- Un colegio de València arrasa en una prestigiosa competición internacional de ciencia y tecnología