La UPV ensenya a fer edificis indestructibles

El programa ‘Aconseguix el teu potencial’ oferix tallers STEM per a estimular a xiquets, xiquetes i adolescents amb altes capacitats

Un moment del taller.

Un moment del taller. / Levante-EMV

M. B.

València

Pot un edifici resistir quan alguna cosa falla de manera inesperada, quan patix un terratrémol o davant un atemptat?

És el que han pogut analitzar i comprovar els participants del taller ‘Construir l’edifici sargantana’, dins de la iniciativa ‘Aconseguix el teu potencial’, una nova iniciativa impulsada este curs per la Universitat Politècnica de València (UPV) amb l’Associació Avast i la col·laboració de Fecyt, per a oferir formació d’àmbit científic-tecnològic (STEM) a xiquets, xiquetes i adolescents amb altes capacitats.

El taller, realitzat el dissabte passat, està basat en les investigacions desenvolupades en l’Institut Icitech-UPV i l’equip ‘Building Resilient’, liderat pel catedràtic de la UPV José M. Adam, i el treball del qual va ser portada fa un any a la revista ‘Nature’.

Xarrada abans de fer el taller.

Xarrada abans de fer el taller. / Levante-EMV

«Els estudiants que han participat en este taller han aprés els conceptes clau de la resistència estructural dels materials de manera divertida. Mitjançant reptes pràctics i la construcció de maquetes, han posat a prova les seues idees per a millorar les estructures i fer-les més segures», explica Lorenzo Marín, investigador de la UPV que ha impartit el taller.

Descobrint la enginyeria civil

A través del joc, el disseny i l’observació, han descobert com l’enginyeria civil i, específicament, la ciència de les estructures salva vides. «La creativitat s’unix amb l’enginyeria per a resoldre problemes reals», afegix José M. Adam. 

El taller es deia ‘Construir l’edifici sargantana’ perquè s’inspira en la capacitat d’estos reptils de perdre part del seu cos —la cua— però continuen vius. 

Tracking Pixel Contents